Hîncești este un oraș cu statut de municipiu, în partea central-vestică a Republicii Moldova, totodată reședința raionului Hîncești. Prima mențiune documentară a localității Hîncești datează din anul 1522. Mai multe atestări ale Hînceștilor parvin din secolul al XVII-lea, denumirea venind de la vechiul neam de razeşi din Lăpuşna, Hînceştii.

 

Conform unei alte versiuni, Hîncesti înseamnă în traducere din limba turcă „han pentru soldaţi”, însă această presupunere este nefondată. De la începuturile sale, Hîncestiul a fost un sat răzășesc, de oameni liberi și gospodari.

Neamul Hînceștilor a fost unul dintre cele mai vestite în ținuturile Orhei și Lăpușna. Serdarul de Orhei Mihalcea Hîncu s-a acoperit de glorie în luptele cu cazacii, apărînd hotarele țării de incursiunile tătarilor în fruntea călărașilor din ținuturile Orhei și Lăpușna. În anii 1671-1672 el a condus răscoala orheienilor, lăpușnenilor și sorocenilor împotriva domnitorului Gheorghe Duca.

În evul mediu Moldova era străbătută de căi comerciale internaționale, cea mai importantă fiind Drumul moldovenesc care lega orașele Europei Centrale  cu Orientul prin portul Caffa. Pe traseul  acestei căi comerciale a apărut localitatea Hînceşti, aşezată într-un imens amfiteatru natural, în valea încîntătoare a rîuleţului Cogîlnic. Datorită negustorilor care tranzitau cu mărfurile lor teritoriul Moldovei localitatea crește avînd și un han pentru negustorii străini, în care ospătau şi se odihneau.

 

Conacul Manuc Bey este perla orașului Hâncești.

Dar istoria acestui obiectiv turistic o spunem într-o altă postare. Fiți cu ochii pe noi.

Care a fost ultima ta locație vizitată în Moldova?

 

Distribuie articolul: