Recent, o delegație de femei din Republica Moldova, antreprenoare din mediul rural, au efectuat o vizită de studiu în Statele Unite ale Americii, în cadrul programului de schimb internațional OPEN WORLD. Din delegație a făcut parte și o făleșteancă.

Vizita a fost organizată de Ambasada SUA la Chișinău, pentru un grup de 5 femei antreprenoare, ghidate de o expertă locală. Scopul central al vizitei este schimbul de experiență și experimentarea de către participanți a vieții politice și civice americane pentru ca să împărtășească idei și expertiză cu omologii lor americani.

Foto: Institutul pentru Inițiative Rurale

De această dată, cele 5 delegate au învățat despre modele de succes privind antreprenoriatul gestionat de femei din mediul rural. Merită menționat că toate cele cinci participante sunt partenere în cadrul Institutului de Inițiative Rurale. Însoțite de facilitatoarea Marina Lița, femeile antreprenoare din comunități rurale, între care și Ana Antonciuc, psihologă, directoare adjunctă pentru educație, Liceul Teoretic „Ion Creangă”, orașul Fălești, au vizitat Washington, preț de două zile, și au petrecut alte 8 zile în Ohio, Toledo.


„Mulțumirile pentru toți partenerii programului la care am luat parte, Great Lakes Community Action Partnership, Open World, American Councils, U.S. Embassy Moldova, facilitatoarea locală Marina Lița, sunt atât de naturale, pe cât de exhaustive au fost vizitele la toți antreprenorii la care ne-au ghidat. Am plecat cu un gând, cu o idee de antreprenoriat, și am revenit cu alta. În cele două zile, la Washington, am avut întrevederi cu lideri, discuții despre programe de mentorat, de leadership, excursii la monumente istorice. Ulterior, la Toledo, am petrecut 7 zile, în care am efectuat vizite la mici antreprenori, în cadrul cărora, ne-au împărtășit din experiența lor, am observat la fața locului specificul unor mici afaceri, prospere, ideile lor de promovare. M-a impresionat mult practica administrației publice locale, prin care, votul cetățenilor a decis utilizarea taxelor lor pentru construcția unei școli în zonă. La școală, de asemenea, multe lucruri interesante pentru noi, îndeosebi, accentul pe care îl pun pe opționalitatea disciplinelor, nu pur și simplu prezența disciplinelor opționale, dar șansa de a alege să studiezi un semestru, un an un obiect (din cele de bază la noi) sau altul. Îmi pare fascinantă practica dumnealor de a acumula credite pentru următoarele trepte de școlarizare, dar mai ales valoarea pe care o pun pe odihnă activă”, mărturisește dna Antonciuc.


În cadrul vizitei, grupul de femei antreprenoare a avut întrevederi cu o organizație de femei active, deplasări la universități din zonă, o seară tradițională și comunicare în cadrul unor familii, care le-au adăpostit voluntar. Acum, rămâne să caute modalități de colaborare activă cu antreprenorii americani pentru a valorifica rezultatele acestei vizite.

 Programul OPEN WORLD (Lume Deschisă)  oferă vizite profesionale pe termen scurt în SUA liderilor politici și civici emergenți din Moldova și din alte țări. Acesta își propune să promoveze înțelegerea reciprocă între Moldova și Statele Unite, permițând liderilor moldoveni să experimenteze viața politică și civică americană și să împărtășească idei și expertiză cu omologii lor americani.

Cele mai multe vizite Open World durează 10 zile și se concentrează pe o temă care se referă la munca profesională sau civică a participanților, expunându-i idei și practici pe care le pot adapta la propriile situații. Participanții sunt selectați și nominalizați de oficialii Ambasadei SUA.