Ne copleşeşte cu parfumul lui inconfundabil, dar ne oferă şi bucurii de sănătate. Astfel, după ce te-ai bucurat de aroma liliacului în casa ta, nu-l arunca! Pune florile şi frunzele la uscat şi foloseşte-le pentru a trata diferite afecţiuni.

Dureri reumatismale. Unguentul preparat din flori de liliac poate face minuni. Pune la macerat 40 g de flori de liliac într-un litru de ulei, pentru 2 săptămâni, într-un loc întunecat şi cald. Unge zonele dureroase cu acest amestec de câteva ori pe zi, masând uşor. Pentru durerile lombare, opăreşte o lingură mare cu flori de liliac într-o cană cu apă, acoperă timp de o oră şi apoi strecoară. Se bea câte o lingură de 4 ori pe zi.

Arsuri. Frunzele de liliac sunt un remediu excelent în cazul arsurilor de tot felul. Frunzele de liliac se fierb până când apa capătă o culoare foarte închisă. Se lasă infuzia la răcit, iar când este doar călduţă se aplică pe locul afectat de arsură. Se fixează cu un pansament steril şi se ţine 24 de ore, timp în care acesta nu trebuie lăsat să se usuce. Trebuie umezit tot timpul cu apa în care au fiert frunzele. După 24 de ore, se scoate pansamentul. 

Curăţarea tenului. Cu frunze de liliac fierte în lapte dulce se pot face spălături pe faţă, pentru curăţarea unui ten cu pete. În cazul unui ten înroşit, ars sau pistruiat, florile de liliac strivite şi înmuiate în apă călduţă îl vor calma, înviora şi îi vor conferi supleţe, conform frunza-verde.ro.

Glaucom. Compresele îmbibate în infuzie de flori de liliac tratează glaucomul, reglând tensiunea arterială, căci se cunoaşte faptul că glaucomul nu este altceva decât o creştere a fluxului sangvin în globul ocular, ceea ce determină afectarea acestuia. De asemenea, compresele pot fi utilizate şi în cazul arsurilor, infuzia având rol antiseptic, antibacterian şi de sterilizare a zonei afectate.

Distribuie articolul: