Svetlana Pogorevici este femeia care aduce surpriza  dulce pe masa de sărbătoare. Mamă a doi copii minunați și o soție iubitoare, Svetlana crează adevărate capodopere în domeniul cofetăriei. De ani buni, locuitorii municipiului Soroca sunt clienții ei fideli, iar ea rămâne la fel de modestă și muncitoare ca la început. Despre cofetărie, avantaje și greutățile din acest domeniu, ne-a relatat și nouă.

 Cristina Botnarevschi: Povestește-ne un pic despre tine, unde ai învățat meseria de cofetar?

Svetlana Pogorevici: Mă numesc Svetlana Pogorevici. Sunt din orașul  Florești, dar căsătorită în municipiul  Soroca. Sunt absolventa Academiei de Studii Economice din Chișinău, facultatea „ Finanțe și Bănci”.  Am 2 copii minunați, un băiețel de 9 ani și o fetiță de 1,7 ani. Activez la Fincombank, Soroca, în calitate de specialist în microcreditare, la moment sunt în concediul de maternitate.
Meseria de cofetar inițial am învățat-o din sursele internetului. În 2020 am fost la un curs practic din Bălți, la patisera Marina Grumeza, la care am învățat multe lucruri noi pentru mine. Apoi am procurat mai multe recete de la patiseri renumiți ca Pauline School ( care la moment activează în Dubai ), Cake Pro School, în frunte cu Alexandra Oveshkova ( Rusia ), Tatiana Koleda ( Belorusia ).

CB: Cum ai înțeles că îți dorești să devii cofetar, și cum ai copt pentru prima dată?

SP: Prima dată,  am încercat să coc pe când eram în primul concediu de maternitate, prin 2015. Probabil fiindcă aveam mai mult timp liber și îmi plăcea să experimentez la bucătărie . La început  coceam checuri, apoi câte un tort pentru familie, la sărbători, mai apoi  pentru prieteni, rude. Când mergeam în ospeție, iarăși mă duceam cu ceva pregătit  de mine și eram apreciată de majoritatea oaspeților. În așa mod, cofetăria a devenit pentru mine o pasiune și de ce nu o a doua activitate!

CB: Pasiune sau muncă stabilă, ce loc are producerea de torturi în viața ta?

SP: Acum cât sunt în concediul de maternitate,  aceasta este activitatea mea de bază, care-mi aduce și un venit adăugător.

CB: Cu ce greutăți te-ai confruntat în drumul de cofetar?

SP: Lucrul de cofetar nu este deloc ușor. Au existat multe eșecuri mai ales la început. Din cauza lipsei de informație și experiență mi-a fost destul de greu, dar cu dorință mare am trecut prin toate.

CB: Care tort sau produs de cofetărie îl păstrezi și acum în amintiri?

SP: Tortul care mi-a rămas în amintiri a fost cel în formă de mitră. A fost o provocare pentru mine, dar am finalizat-o cu succes!


CB: Cât timp îți ia să pregătești un tort? Spune-ne despre etapele pregătirii.

SP: Un tort se pregătește  timp de 2-3 zile, în funcție  de umplutură. În prima zi pregătim blaturile, dacă-i pandișpan trebuie să-l dăm minim pe câteva ore la frigider pentru stabilizare. Pregătim mousse-uri, confi și multe alte tipuri de umpluturi. Asamblăm tortul și îl lăsăm la frigider pentru stabilizare, minim 5-6 ore. La final îl decorăm, în ziua în care trebuie să-l ia clientul.

CB: Îți mai amintești prima comandă? Povestește-ne despre aceasta?

SP: Din câte îmi amintesc, prima comandă a fost un tort pentru cumetrie, pentru o finuță de-a mea. Cumetra mea a insistat, deși eu nu doream nici în ruptul capului să pregătesc tortul. În final am realizat-o și  chiar am primit multe aprecieri referitor la gust.

CB: Care torturi sunt cele mai solicitate?

SP: Cele mai solicitate torturi sunt : red velvet, trio de ciocolată, spartak și fetița de lapte.

CB: Există tranduri și în domeniul cofetăriei? 

SP: Sigur că există. Unul din ele ar fi tortul bento, care este foarte solicitat, mai ales în rândurile tinerilor. Recent au apărut torturile bomba și “to go”, pe care urmează să le fac în timpul apropiat.

CB: Care sunt avantajele și dezavantajele meseriei de cofetar?

SP:  Meseria de cofetar îți poate aduce foarte multă satisfacție. De la zâmbetele oamenilor care savurează gustul creațiilor tale, până la perspectivele pe care ți le oferă. Astfel încât să devii din ce în ce mai bun și să câștigi pe măsura eforturilor depuse.

Printre dezavantaje se numără: stresul, eșecurile, nopțile nedormite, oboseala. Nu mănânci la timp, nu dormi la timp, iar acest fapt influențează negativ asupra organismului.

CB: Ce sfaturi poți oferi cofetarilor începători?

SP: Dacă te gândești să începi un job în domeniul cofetăriei, trebuie să știi că rolul tău va fi destul de important și va cere implicare totală în ceea ce faci. Drumul spre succes în carieră poate fi unul lung și foarte greu.

Totul este despre a testa, a încerca și a vedea în orice eșec un mod de a te ridica.
Cu siguranță, însă, nu îți va ieși totul peste noapte.

Dacă nu te perfecționezi în continuu și nu ai grijă să fii un pic altfel decât ceilalți, pe lângă faptul că vei acumula frustrări pentru că faci în fiecare zi aceleași lucruri, s-ar putea ca alții să-ți ia locul pentru simplul motiv că sunt mai bine pregătiți decât tine.

Așa că trebuie să fii permanent în căutarea unor noi combinații de arome, texturi, ingrediente, tehnici, iar asta necesită timp și resurse financiare. Important este să nu renunți la visul tău și să ai capacitatea de a te adapta condițiilor, indiferent ce ți se întâmplă.

 

 

Distribuie articolul: