Psihologia este parte a vieții cotidiene, iar ultimii ani a dezvoltat acest domenii. Se pune accent pe subiecte care devin sensibile, indiferent de context. Mindfulness este o ramură importantă din domeniul psihologie.

Deci, mindfulness este o atitudine pe care o cultivăm, un mod de a trăi. Ne ajută să ne schimbăm modul de a privi evenimentele și situațiile din viața noastră. Practica Mindfulness presupune anumite tehnici care ne dezvoltă capacitatea de a privi în interiorul nostru fără să ne judecăm și de a găsi înțelepciunea de a trăi o viață în echilibru și bucurie. În context, vă recomandăm top 5 cărți despre mindfulness. Cărțile fac referință la acceptare, răbdare, încredere, lipsa strădaniei, eliberare.

Mindfulness împotriva depresiei. Tehnici de meditatie pentru cultivarea optimismului de Yoon Im Kane. Cartea a apărut la editura Polirom.

Când ești deprimat, este esențial să te relaxezi și să te liniștești pentru a-ți regăsi echilibrul emoțional. Cu ajutorul practicii mindfulness, arta de a trăi în prezent, poți obține această stare de relaxare cultivându-ți o conștiință de sine și o claritate care îți permit să ieși din tiparele gândirii negative și din starea de tulburare emoțională asociate depresiei. Autoarea cărții, psihoterapeută cu peste două decenii de experiență, propune numeroase tehnici și exerciții simple de mindfulness care îți vor îmbunătăți abilitățile de concentrare și de reglare a emoțiilor, atât de necesare în procesul de vindecare. Dacă mintea ta nu s-a liniștit niciodată într-atât încât să devii conștient de ceea ce gândești și de ceea ce simți, ai ignorat o putere extraordinară, pe care nici nu știai că o posezi. Acum e momentul să înveți s-o folosești!

Mindfulness pentru începători de Jon Kabat-Zinn. Cartea a apărut la editura Trei din București.


În ultimii ani, termenul mindfulnes a încpeut să fie tot mai des întâlnit în cărțile de psihologie și de self-help. Mindfulness este starea de prezență, de conștientizare, de atenție nemijlocită, acum și aici. În același timp, este o tehnică de meditație. Studiile au relevat impactul său pozitiv asupra stării de sănătate, prin reducerea stresului, și, implicit, a incidenței bolilor provocate de acesta. Cartea se adresează tuturor începătorilor.

Mindfulness urban. Exerciții de curaj, compasiune și conectare de Gaspar Gyorgy. Cartea a apărut la editura Curtea Veche Publishing.


Noi oamenii, avem nevoie de un spațiu interior în care să ne simțim în siguranță, în care să ne refugiem pentru scurt timp, ca mai apoi, ghidați de curaj, compasiune și conectare, să revenim în lumea exterioară pentru a ne trăi viețile din plin. Mindfulness urban te poate ajuta să descoperi ca dincolo de emoții, gânduri și provocările vieții nu se află sfârșitul lumii, ci chiar începutul ei. Mesajul autorului este clar: starea de prezență conștientă ne ajută să vedem ceea ce este invizibil durerea noastra. Iar când îți vezi durerea, este greu să mai fugi de tine. Atunci începe vindecarea și pornești pe calea care te duce spre adevarata pace interioară.

Scrisă pentru toti cei care cunosc gustul amar al unei inimi strivite, cartea este un ghid personal si practic în același timp – pentru a ne îmbrățișa temerile, îngrijorările și durerea. Astfel, purtați de starea de prezența conștientă, ajungem la Sinele nostru real.
GASPAR GYORGY este custode de povești de viață și „reparator” de relații, cu o experiență de 12 ani în psihologia clinică și psihoterapia de cuplu și familie.

Mindfulness. 75 de meditații pentru reducerea stresului, sănătate mintală și pace interioară de Matthew Sockolov. Cartea a apărut la editura Polirom.

Înlătură efectele negative ale stresului, scapă de tulburările de somn și îmbunătățește-ți memoria și capacitatea de concentrare practicînd mindfulness, un tip din ce în ce mai popular de meditație ale cărui rezultate benefice sînt atestate de numeroase studii științifice. Autorul prezintă o metodă simplă de abordare a tehnicii mindfulness, ce include mai multe variante de meditație, pe niveluri de dificultate, adaptate pentru diferite personalități, stiluri de viață și emoții, cu durata de la 5 la 25 de minute. Un ghid foarte util pentru primii pași în practica mindfulness, ca să-ți calmezi mintea și să-ți găsești pacea interioară.

Mindfulness pentru anxietate. Nu lăsa grijile să-ți domine viața de Susan M. Orsillo și  Lizabeth Roemer. Cartea a apărut la editura Curtea Veche Publishing.

(Re)descoperirea de sine este o călătorie care nu se sfârșește decât odată cu noi, parcurgerea ei fiind țelul suprem. În tot acest timp, suntem liberi să alegem ce căi dorim, putem să ne răzgândim și să schimbăm direcția sau să ne întoarcem și s-o luăm de la capăt, putem să pornim la drum mai pregătiți sau mai puțin pregătiți… important este să continuăm!

Cartea ne propune metode prin care să scăpăm de presiunea anxietății, jocuri care să ne elibereze de stres, versuri care să ne împrăștie îndoielile privind propria persoană și exerciții prin care să ne dezvoltăm flexibilitatea, să devenim mai receptivi și mai înțelegători cu noi înșine.