Te stresezi ușor și de la lucruri mărunte? Atunci poți da vina pe creierul tău. Problemele cotidiene sunt percepute de creierul nostru ca un pericol iminent, astfel declanșându-se mecanismul de apărare. Dar există metode care ne ajută să luptăm contra stresului și să-i comunicăm creierului nostru că nu ne aflăm în pericol.

„Răspunsul la stres este menit pentru situații de viață și de moarte, nu pentru stresul social, cum ar fi 200 de e-mailuri sau termene limită ratate. Într-un moment în care ceva vă suprasolicită capacitatea percepută de a face față, se declanșează acest dispozitiv străvechi, care crede în mod eronat că sunteți pe cale să muriți. Îți deturnează creierul modern, creând o alarmă falsă,” susține autorul cărții Work Smarter, Live Better: The Science-Based Work-Life Balance and Stress Management Toolkit (Lucrează inteligent, trăiește mai bine).

Din fericire, există moduri cu ajutorul cărora să poți face față stresului.  Aceste trei tehnici pot dezactiva rapid răspunsul implicit la stres și poți prelua controlul, astfel încât stresul perceput să nu-ți facă ziua de lucru mai grea decât trebuie să fie.

1. Separă-te de gândurile tale

Gândurile stresante provoacă stresul, dar trebuie percepute doar ca gânduri. Ar trebui să învățăm să ne delimităm de astfel de gânduri. Atunci când suntem copleșiți, apare gândul că nu vom reuși și nu vom face față. Astfel de gânduri ne face să fim mai triști și mai puțin productivi. Propriile noastre gânduri ne stresează mai mult. În acest caz, trebuie să înțelegi că este doar un gând și să-l înlocuiești cu alte gânduri, de exemplu: sunt copleșit de situație, dar voi reuși. Atunci când un gând apare constant, îl percepem ca fiind adevărat. Ce ar trebui să face e să observăm acest gând și să-l percepem ca pe oricare altul.

2. Practică respirația

Meditația și exercițiile de mindfulness chiar funcționează și te pot ajuta. Respirația  este un alt instrument  împotriva stresului. Când ești stresat, ieși afară sau mergi în altă cameră. Alege un loc unde să fii singur, pune-ți mâna pe burtă și respiră adânc pe nas. Expiră și respiră din nou. Cu fiecare respirație, gândește-te la o propoziție pe care o poți repeta, cum ar fi: nu reacționez. E nevoie să respiri de la 2 până la 5 minute pentru a te calma.

3. Numără înapoi de la 100

O altă modalitate de a reduce gândurile care îți provoacă stres este de a-ți spori atenția cu un exercițiu care implică o concentrare repetată. Stresul trăiește în trecut și în viitor, în timp ce concentrarea te ajută să fii în prezent.

Numărarea inversă îți permite să te concentrezi asupra unei ținte, care este principiul de bază din spatele meditației. Aceste exerciții repetitive sporesc enorm atenția și ajută să controlăm gândurile negative. Gestionarea stresului se reduce la gestionarea gândurilor.

„Dacă reușim să trecem peste falsele convingeri declanșate de stres și să oprim semnalul de pericol, putem opri răspunsul la stres în trei minute”, spune Robinson. „Scopul acestor instrumente este de a preveni ca gândurile să ne declanșeze mecanismul de supraviețuire prin verificarea, reîncadrarea și contestarea lor.”

În concluzie, dacă îți poți controla gândurile, vei putea să lupți contra stresului. Trebuie să percepi stresul ca un mecanism de apărare a corpului și să găsești tehnicile potrivite care te vor ajuta.