Oficialii ucraineni spun că au doborât peste o duzină de drone în timpul unui atac rusesc asupra capitalei Kiev, miercuri dimineață. Reporterii BBC au auzit explozii puternice la scurt timp după ce a sunat sirena raidului aerian. Exploziile au zguduit districtul central Shevchenkivskyi, în timp ce apărarea antiaeriană a doborât ceea ce se spunea că ar fi drone Shahed de fabricație iraniană.

Rusia a vizat în mod repetat infrastructura energetică ucraineană din octombrie cu rachete și drone. Guvernatorul Kievului, Oleksiy Kuleba, a acuzat Rusia că „își continuă teroarea energetică împotriva țării noastre” cu cel mai recent val de atacuri cu drone.

Managerul rețelei energetice naționale Ukrenergo a spus că grevele de miercuri nu au deteriorat nicio instalație energetică și a salutat „lucrarea genială a forțelor de apărare aeriană” într-o postare pe contul său Telegram.

Președintele Volodymyr Zelensky a declarat că forțele ucrainene au doborât 13 drone Shahed, despre care a spus că se ridică la toate cele lansate de Rusia miercuri.

Ministrul de Externe, D. Kuleba a spus că un fragment de dronă a lovit un birou administrativ din oraș și patru clădiri rezidențiale. Dar un purtător de cuvânt al serviciilor de urgență ale orașului a declarat presei ucrainene că nu au fost raportate victime în grevă.

Un martor, pe nume Svetlana, a declarat pentru BBC că prima lovitură a avut loc la ora locală 06:30 (04:30 GMT).

„Buruitul era ca de la o mopedă, așa era sunetul pe care îl scotea”, a spus ea. „A căzut în spatele caselor și apoi s-a auzit un vuiet puternic, o explozie”.

Ea a adăugat: „Vine iarna, cum pot supraviețui oamenii? Doamne, ce vor de la noi? Nu-i lasă pe ucraineni să trăiască”.

Un alt rezident de la Kiev, Anton, a declarat pentru BBC că sticlă căzută spartă de explozii i-a lipsit de puțin pe copiii săi adormiti.

„Lasă-l pe Putin să moară”, a spus el. „Nu i-am făcut nimic, dar el îmi face asta”.

Grevele au avut loc în timp ce șeful umanitar al ONU, Martin Griffiths, se afla la Kiev, după ce a vizitat orașele din sudul Mykolaiv și Herson. El a spus pentru BBC că au fost o reamintire a modului în care Ucraina „încă suferă din cauza războiului în toată țara, nu doar în primele linii”.

Nevoia urgentă a fost de a ajuta Ucraina să-și reia aprovizionarea cu energie, inclusiv prin furnizarea de generatoare țării, deoarece „electricitatea este poarta de acces către viață”, a adăugat domnul Griffiths. „Dacă nu ai electricitate, nu te încălzești, nu primești tratament în spital, nu poți merge la școală, nu ai transport”.

Ucraina a acuzat Iranul că a furnizat Rusiei drone „kamikaze” folosite în atacurile mortale din 17 octombrie, ceea ce Teheranul a negat inițial. Iranul a recunoscut ulterior că a trimis Moscovei un număr limitat de drone „cu multe luni” înainte de război. Ca răspuns, președintele Ucrainei Zelensky a spus că aceasta este o minciună și că mai multe drone iraniene sunt folosite.

Rusia a vizat rețeaua energetică a țării în ultimele luni, ceea ce Ucraina spune că este o încercare de a-și demoraliza populația. Temperaturile din Ucraina au scăzut sub punctul de îngheț, dar Martin Griffiths a spus că nu există indicii ale unui nou val mare de ucraineni care să-și părăsească casele sau țara lor.

Liderii mondiali au spus că loviturile asupra infrastructurii civile constituie o crimă de război, dar săptămâna trecută, președintele rus Vladimir Putin a apărat atacurile și a spus că acestea sunt ca răspuns la o explozie asupra podului rusesc către Crimeea anexată pe 8 octombrie.

Loviturile au loc pe fondul unor rapoarte că SUA se pregătește să înarmeze Ucraina cu sistemul său de apărare antiaeriană de ultimă generație Patriot. Înalți oficiali ai apărării au declarat agenției de presă Reuters că anunțul ar putea veni de îndată ce joi.

Sistemul este printre cele mai avansate din lume și, de obicei, este limitat. Datorită capacității sale de rază lungă, ar putea doborî rachete și drone rusești înainte ca acestea să intre în raza de acțiune a orașelor ucrainene.

Dar, spre deosebire de sistemele de apărare aeriană existente ale Ucrainei, sistemele Patriot necesită echipaje mari pentru a le opera și ar putea dura câteva luni pentru a antrena forțele de la Kiev pentru a le folosi în mod eficient.

Rusia ar considera probabil orice încercare de a înarma Ucraina cu apărarea Patriot drept o escaladare. Fostul președinte Dmitri Medvedev – care este acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate Națională – a avertizat împotriva acestei mișcări luna trecută.

Între timp, Ucraina spune că a asigurat eliberarea a 64 de militari care au fost capturați de Rusia în timpul luptelor din regiunea Donbas de est la începutul acestui an.

Șeful biroului președintelui Zelensky, Andriy Yermak, a mai spus că oficialii au asigurat eliberarea cetățeanului american Suedi Murekezi. Tot el, Murekezi a fost arestat de trupele ruse în timp ce aceștia ocupau orașul Herson, din sud, în iulie, unde locuia de mai bine de doi ani.

El a fost eliberat din custodia Rusiei în octombrie, dar oficialii Moscovei l-au împiedicat să părăsească provincia Donețk, deoarece nu avea acte de identitate.