Suntem invadați de activități și responsabilități. Uneori, uităm să ne facem timp pentru ceea ce ne place, fiind copleșiți de rutina zilnică. Pentru a avea energie și a fi mai productivi e nevoie să ne distrăm și să ne relaxăm. Fă-ți timp pentru a te distra!

Experta în managementul timpului, Laura Vanderkam, oferă  cinci sfaturi care te vor ajuta să-ți faci timp pentru tine și pentru autodezvoltarea ta. Laura Vanderkam este specialistă în managementul timpului și productivitate. Ea este autoarea mai multor cărți despre managementul timpului, are un TED Talk care a fost vizionat de peste 12 milioane de ori, iar munca ei a fost publicată în  The New York Times ,  The Wall Street Journal,  USA Today,  City Journal, Fortune și Fast Company.

  1. ORA DE CULCARE

Studiile au descoperit că, în general, oamenii dorm suficient. Cu toate acestea, mulți dintre noi se simt obosiți deoarece somnul oamenilor este destul de dezordonat. Dormim prea puțin în unele nopți și apoi prea mult în altele.

Este mult mai bine să dormi câte 7-8 ore în fiecare noapte. Deoarece majoritatea adulților trebuie să se trezească la ore stabilite pentru serviciu sau pentru a îndeplini datoriile de familie, poți alege ora la care să te culci, astfel, vei avea un somn odihnitor. Deci, stabilește ora la care te culci. În funcție de ora la care trebuie să te trezești, calculează ora de culcare astfel încât să dormi suficient. De exemplu, dacă trebuie să te trezești la 6:30 în zilele lucrătoare și ai nevoie de 8 ore de somn, ora ta de culcare va fi 22:30. Așadar, de la ora 22 trebuie să te pregătești pentru culcare. Nu uita de importanța somnului.

  1. PLANIFICĂ-ȚI ACTIVITĂȚILE

Trăim în grabă, încercând să reușim cât mai multe, dar uităm să ne facem timp pentru noi înșine. Avem nevoie de zile în care să ne planificăm activitatea.

În fiecare vineri (sau altă zi, în funcție de programul pe care îl ai), acordă-ți câteva minute pentru a-ți identifica prioritățile principale în: carieră, relații și activități. Întreabă-te  ce este important , nu doar  ce se întâmplă.  Depășește orice provocări logistice. Asigură-te că există ceva ce așteptați cu nerăbdare. Renunță la activitățile care nu au sens. Te vei simți pregătit pentru săptămâna care urmează.

Este greu să începem ceva nou vineri după-amiaza, dar am putea fi dispuși să ne gândim la ce ar trebui să facem în viitor. Dedicând câteva minute pentru a ne planifica săptămâna viitoare, putem profita de orice minut liber și să facem ceea ce ne place. De exemplu, termini munca la 18, la 19 ești acasă. Astfel, luni, la 19, poți planifica să gătești ce îți dorești sau să faci o baie lungă, privind un episod din serialul preferat.

  1. PLANIFICĂ-ȚI O MARE AVENTURĂ ȘI O MICĂ AVENTURĂ

O mare parte din viața adultă poate fi aceeași. Rutina ne plictisește, dar ne oferă o senzație de confort. Ne trezim, plecăm la muncă, venim acasă și ne culcăm.  Nu e nimic rău să ai o rutină, însă, uneori, trebuie să fim spontani și să facem ceva nou.

În fiecare săptămână, fă două lucruri care ies din comun. O mare aventură ar putea dura de la trei până la patru ore. O mică aventură ar putea dura mai puțin de o oră,  într-o pauză de prânz sau într-o seară a săptămânii. Important e ca aceste experiențe să fie memorabile. De exemplu, sâmbăta, poți face ceva ce nu ai mai făcut, de exemplu să cânți la karaoke, să vizitezi un oraș. Iar într-o seară, după muncă, poți vizita un muzeu la care nu ai fost niciodată. Te provoc să ieși din zona de confort și să faci ceva inedit în fiecare săptămână. Astfel, vei crea experiențe și amintiri frumoase. Viața devine mult mai interesantă pe măsură ce construim aventuri. Pe măsură ce le planificăm, devenim entuziasmați și așteptăm cu nerăbdare o nouă zi.

  1. DISTREAZĂ-TE

Oricât nu ne-ar plăcea jobul pe care îl avem, oricum ne epuizează. Pentru a ne reînnoi spiritul, avem nevoie de timp care este doar pentru noi. În fiecare weekend, fă ceva pentru tine. Poate vrei să mergi la spa sau la piscină. Important e să faci ceea ce-ți dorești și să uiți de responsabilități. Acordă timp distracției. Astfel, vei fi mai fericit și mai odihnit.

  1. ÎMBINĂ DISTRACȚIA ȘI EFORTUL

Chiar și cei mai ocupați au timp liber. Când avem câteva minute libere, verificăm rețelele de socializare. Nu e nicio problemă să navighezi prin lumea vastă a internetului. Totuși, această activitate nu-ți aduce multă satisfacție. Profită de minutele libere și adu-ți aminte de hobby-ul. După o zi istovitoare la muncă, ne place să ne uităm la meme-uri amuzante sau la clipulețele scurte, dar acest tip de distracție nu ne ajută să ne autodezvoltăm. Ador meme-urile, îmi provoacă o stare de bine, însă, conștientizez că pierd timp prețios și ar fi mai util dacă aș citi o carte sau aș citi știrile.

Soluția e să combini distracția inutilă cu cea utilă. Citește 5 minute, apoi deschide aplicația ta preferată. Desenează 10 minute, apoi vizionează un episod dintr-un serial. E important să te relaxezi, dar nu uita că trebuie să-ți hrănești creierul.

Distribuie articolul: