Mindfulness este despre a ne concentra pe momentul prezent, pe aici și acum, să devenim conștienți de emoțiile, senzațiile și gândurile noastre și să le acceptăm așa cum sunt.

Sună complicat sau, din contra, prea ușor? Peste jumătate dintre gândurile noastre zilnice sunt despre situații din trecut (regrete) sau legate de viitor (griji) și uităm să trăim în prezent. Mindfulness însumează practici ce ne ajută să ne concentrăm toată atenția pe prezent – AICI și ACUM, să devenim conștienți de emoțiile noastre, de gânduri, senzații și stimuli – fără a le evalua și judeca, ci prin acceptare.

Este foarte ușor să pierdem legătura cu lumea înconjurătoare, să rămânem prinși în griji. O parte importantă a atenției este reconectarea cu corpul nostru și cu senzațiile pe care le experimentăm. Asta înseamnă să acordăm atenție priveliștilor, sunetelor, mirosurilor și gusturilor din momentul prezent. Mindfulness înseamnă a-ți concentra intenționat atenția asupra momentului prezent – și a-l accepta fără judecată. Este considerat un element cheie în reducerea stresului și îmbunătățirea stării generale.

Reprezintă un tip de meditație în care ne concentrăm pe ceea ce simțim în acel moment, fără interpretare sau judecată. Implică metode de respirație și alte practici pentru a relaxa corpul și mintea și pentru a ajută la reducerea stresului. Se consideră că ne poate ajuta să ne acceptăm experiențele – inclusiv emoțiile dureroase – fără a reacționa la ele cu aversiune și evitare. Din ce în ce mai frecvent meditația mindfulness este combinată cu psihoterapia, în special terapia cognitiv comportamentală. Opusul conceptului de mindfulness ar fi acele momente în care corpul acționează pe „pilot automat”.

Iată ce beneficii are:

  • Reducerea stresului și a anxietății
  • Poate îmbunătăți capacitatea de luare a deciziilor
  • Poate susține creativitatea
  • Poate reduce reactivitatea emoțională
  • Mai multă flexibilitate mentală
  • Mai multe beneficii fizice (poate gestiona durerii cronice; încuraja obiceiurile alimentare sănătoase; îmbunătăți calitatea somnului; susține funcția sistemului imunitar.)
  • Relații mai bune cu cei din jur.

Există mai multe modalități de a practica mindfulness, dar scopul oricărei tehnici este de a obține o stare de conștientizare, relaxare concentrată, acordând în mod deliberat atenție gândurilor și senzațiilor, fără judecată. Acest lucru permite că mintea să se concentreze asupra momentului prezent. Toate tehnicile mindfulness sunt o formă de meditație.

  • Meditația de bază pentru atenție – ne concentrăm pe respirația naturală sau pe un cuvânt sau „mantră” pe care îl repetăm în tăcere, permitem că gândurile să vină și să plece fără judecată;
    Senzații corporale – observăm senzațiile corpului, cum ar fi furnicături, amorțire, fără judecată și le lăsăm să treacă;
  • Senzorial – ne concentrăm pe priveliști, sunete, mirosuri, gusturi și atingeri;
  • Emoții – permitem că emoțiile să fie prezente fără judecată, le denumim și le lăsăm să plece;
  • Analiză personală – gândește-te la ceea ce se întâmplă în acel moment, numește gândurile și sentimentele, acceptă-le fără a reacționa negativ;
  • Mâncatul conștient – când iei masa, concentrează-te asupra mâncării, fără alte surse de distragere – informează-te și despre foamea fizică versus foamea emoțională.

Distribuie articolul: