Mâncatul emoțional este o problemă, iar rezolvarea ei îți poate aduce silueta dorită și stima de sine pe care o credeai pierdută. Nutriționista Veronica Racu menționează că de multe ori, nu foamea este cea care provoacă consumul de alimente, ci nevoia de a te simți mai bine, din punct de vedere emoțional.

Atunci când consumi cantități mari de alimente, în încercarea de a te simți mai bine, de a acoperi anumite nevoi emoționale și nu pentru a scăpa de foame, te confrunți cu problema mâncatului emoțional. Totul poate începe cu nevoia de a mânca seara, la finalul unei zile grele, în încercarea de a elimina stresul acumulat și de a te simți mai bine. Alteori, mănânci mai mult decât trebuie atunci când te plictisești sau te răsplătești frecvent cu feluri de mâncare delicioase, atunci când duci la bun sfârșit diverse activități”, a spus nutriționista.

Conștientizarea problemei și că te confrunți cu această mai puțin plăcută obișnuință reprezintă 50% din soluție.

Analizează situațiile în care simți nevoia de a mânca pe fond nervos. Înlocuirea mâncatului emoțional cu alte activități plăcute- pentru a rezolva această problema, poți înlocui mâncarea cu alte activități relaxante, care să te ajute să îți detensionezi corpul, să eliberezi endorfine și să îți relaxezi mintea. Poți merge la shopping sau să ieși în oraș cu prietenii, poți opta pentru o plimbare în aer liber sau poți urmări un film bun. Aceste activități îți vor oferi o șansă de a evada din starea negativă în care te afli.

Gustări sănătoase pentru momentele în care nu te poți abține de la mâncare. Exerciții fizice – este indicat să începi un program de transformare corporală, care să includă atât schimbări pe plan nutrițional, cât și antrenamente fizice, care să te ajute să adopți un stil de viață mai sănătos”, a spus Veronica Racu.

Mâncatul emoțional nu apare ca o manifestare a lipsei de autocontrol. Este vorba despre tendința de a transforma mâncarea dintr-o necesitate într-un instrument foarte puternic și eficient pe moment pentru a face față anumitor stări emoționale. Cum diferențiem foamea propriu-zisă de cea emoțională?

Foamea propriu zisă – apare treptat (devine mai intensă de la o oră la alta). Cantitatea de mâncare de care organismul nostru are, de fapt, nevoie ne satisface senzația de foame. După ce mâncăm, nu ne simțim vinovați. Știm că ne-am satisfăcut o nevoie fiziologică de bază.

Foamea emoțională – apare brusc, fiind declanșată de un anumit factor emoțional (tristețea și furia cauzate de un conflict, de exemplu). Nu suportă amânare. Odată ce ni se face foame pe fond emoțional, simțim că trebuie să ne satisfacem imediat nevoia. Cantitatea de mâncare de care avem, de fapt, nevoie nu este suficientă. Simțim nevoia să mâncăm mai mult”, adaugă nutriționista.

Consumând alimente în exces, ne anesteziem simțurile și ne luăm gândul de la ce ne frământă. Însă foamea emoțională nu trece cu mâncare.

„Mâncatul emoțional poate fi debutul unor tulburări alimentare, precum anorexia (refuzul patologic de a mânca) și bulimia (stare manifestată prin foame excesivă, continuă), care apar tocmai în contextul acestui sentiment de vinovăție pe fondul excesului alimentar. Totodată, poate genera senzația de greață și dureri la nivel gastric. Dacă este o manifestare care face parte din obișnuință, este un factor favorizant pentru creșterea în greutate cu toate manifestările asociate acesteia, de la perturbări cardiovasculare, până la cele renale”, a mai adăugat Veronica Racu.

După ce ai identificat ce se află în spatele mâncatului compulsiv în cazul, fă o listă cu alte activități care te pot ajuta să “hrănești” emoția respectivă mai bine decât mâncatul.

La copii se manifestă la fel că și la adulți. Depinde de sistemul endocrin al fiecăruia. Stresul în sine nici nu îngrașă, nici nu slăbește, dar te poate influența într-o direcție sau alta. Dacă stresul te determină să mănânci mai mult, mai grăbit și mai amestecat, atunci te împinge la îngrășare, nu?”, menționează nutriționista.

Noul stil de viață nu presupune renunțarea totală la micile plăceri ale vieții. Dar nutriționiștii recomandă să îți pregătești din timp idei de alimente și cantități pe care să îți propui să le respecți.

Distribuie articolul: