Cântăritul în cursul zilei este inutil pentru că nu arată adevărata greutate pe care o avem, atrag atenţia medicii nutriţionişti. După o masă copioasă cu siguranță că vei cântări mai mult, dar asta nu înseamnă îngrășare propriu-zisă, adică creșterea masei de grăsime.

Cântarul- Pentru unii este o tortură curată, la care se supun zilnic, în timp ce alții îl evită cu anii. Persoanele care se cântăresc foarte des pot să constate uneori diferențe de câteva sute de grame într-un interval scurt de timp. Asta înseamnă că te-ai îngrășat/ ai slăbit peste noapte?

romaniatv.net

Un stil alimentar echilibrat, corespunzător necesarului tău caloric zilnic, va reduce fluctuațiile semnificative de greutate în timp. Totuși, există câțiva factori care influențează numărul de pe cântar, printre care:

  • Alimentele și băuturileIndiferent de conținutul caloric, tot ce mănânci are o anumită greutate. Unele mâncăruri și combinații alimentare se digeră mai greu, în timp ce altele trec mai ușor prin tubul digestiv.
  • Sodiul și carbohidrații. Alimentele cu un conținut ridicat de sare și carbohidrați vor determina corpul să rețină apă, iar asta se va vedea și pe cântar. Poți reduce retenția de apă renunțând la băuturile dulci și la alimentele procesate, iar pentru a echilibra nivelul de sodiu din organism poți consuma alimente bogate în potasiu și magneziu (banane, avocado, roșii, cartofi dulci, spanac etc.), potrivit superfit.ro
  • Anumite medicamente pot contribui la reținerea de apă în organism, la creșterea poftei de mâncare sau influențarea metabolismului. Printre acestea se numără insulina, tiazolidindionele, blocante beta-adrenergice sau unele antidepresive.
  • Ciclul menstrual la femei. Ciclul menstrual poate provoca retenție de apă în anumite perioade ale lunii, astfel că numărul de kilograme de pe cântar s-ar putea să fluctueze fără să indice neapărat un surplus de grăsime. Greutatea ar putea fi mai mare în prima zi de menstruație, dar ar trebui să revină la normal după câteva zile.
  • Activitatea fizică. Nu este ceva neobișnuit ca după ce ai alergat un maraton, de exemplu, greutatea de pe cântar să fie mai mare decât cea dinaintea efortului fizic, deoarece corpul reține lichide și trece prin procese de refacere musculară. De asemenea, creșterea în masă musculară poate ridica numărul de kilograme, pentru că mușchii cântăresc mai mult decât grăsimea, însă asta nu înseamnă îngrășare, adică depunere de grăsime.
  • Organismul procesează diferit alcoolul față de alte băuturi și alimente, deci s-ar putea să dureze mai mult până să fie eliminat. În plus, acesta încetinește digestia altor substanțe, ceea ce poate duce la retenție de apă.
  • Kilogramele pot fi influențate și de unele boli, de la răceală până la afecțiuni mai serioase, care produc creștere, respectiv scădere în greutate.

doc.ro

Când e cel mai bine să te cântărești?

  • Dacă ai ca obiectiv scăderea în greutate, este important să te cântărești constant – săptămânal sau de 2 ori pe săptămână.
  • Cel mai bine este să te cântărești dimineața, după ce ai fost la toaletă și înainte să mănânci. Cântărindu-te dimineața, după o noapte în care corpul a avut timp să proceseze alimentele și să se refacă, factori ca activitatea fizică sau hrana consumată anterior vor avea un impact mai redus asupra numărului de pe cântar.
  • Cântărește-te în aceeași perioadă din zi de fiecare dată și nu-ți compara greutatea de dimineață cu cea de seară sau cu cea de după prânz. În cazul în care te urci pe cântar de mai multe ori pe zi, nu vei vedea numărul de kilograme câștigate sau pierdute, ci îți vei da seama de cum fluctuează greutatea ta pe durata unei zile. Diferența nu va fi dată neapărat de o depunere de grăsime, ci de consumul de alimente și de retenția de apă.
  • Folosește același cântar, dacă este posibil.
  • Faptul că ai fost la saună și ai transpirat abundent nu înseamnă că ai slăbit, deoarece în acest caz este vorba doar de pierderea de lichide, ele urmând să fie restabilite imediat ce te hidratezi.
  • Asigură-te că ai un cântar bun, care îți arată greutatea în mod corect. Pune-l pe o suprafață dreaptă, dură, evitând covoarele sau pardoselele cu denivelări. Stai drept/dreaptă și distribuie-ți greutatea pe ambele picioare.
  • De preferat este să te cântărești fără haine și încălțăminte. Dacă nu ai un cântar acasă, măcar asigură-te că te cântărești cu aceleași haine, ca diferențele să nu fie date de ținută.
  • Nu uita că nu toate cântarele au o precizie ridicată (Asta nu înseamnă că cele 10 kilograme în plus sunt “adăugate” de cântar).

csid.ro

Este bine să te cântărești zilnic?

Mai multe studii au indicat că dacă te cântărești zilnic/ foarte frecvent poți fi mai motivat(ă)să mănânci echilibrat și să faci mișcare constant deoarece vezi cu ochii tăi evoluția și îți dai seama dacă ceea ce faci este eficient sau nu, indiferent că vrei să te menții sau să slăbești.

Totuși, nu pierde din vedere un lucru esențial: cântarul este doar un instrument.

Cântăritul nu ar trebui să fie o obsesie. Greutatea ideală sau, mai bine zis, indicele de masă corporală nu este un număr fix, ci se încadrează într-un interval. Iar din punct de vedere estetic, o greutate sănătoasă arată diferit în funcție de ce-și dorește fiecare persoană.

Sănătatea nu se măsoară doar în numărul de kilograme, ci contează și alte aspecte, ca nivelul de energie, imunitatea, calitatea somnului, modul în care te simți mental și fizic. La nivel medical, tensiunea, glicemia, colesterolul, trigliceridele, magneziul, calciul, fierul etc. au și ele un cuvânt important de spus în evaluarea stării de sănătate.

Cântăritul frecvent și obsesia unei anumite greutăți pot încuraja urmărirea unor rezultate doar pe termen scurt (adesea foarte scurt…), în detrimentul unor schimbări pozitive în stilul de viață, care pe termen lung vor fi mai benefice. Goana după X kilograme poate pune o presiune inutilă la nivel mental și poate duce chiar la anxietate sau dezvoltarea unor tulburări alimentare.

Dacă nu-ți place să te cântărești, poți să folosești alte instrumente:

  • Măsurarea circumferințelor brațelor, picioarelor, abdomenului. Masa musculară are un volum mai redus decât grăsimea, astfel că circumferințele ar putea să scadă, deși greutatea a rămas aceeași sau a crescut.

doc.ro

  • Analiza compoziției corporale. Prin determinarea procentului de masă adipoasă vs. masă musculară vei observa dacă au avut loc schimbări în ceea ce privește cantitatea de grăsime din corp.
  • Fotografierea periodică. Poți să vezi schimbările la nivel fizic și fotografiindu-te, de preferat în aceleași haine, în același loc și cu aceeași lumină. Schimbările vor fi vizibile mai ales când diferențele de greutate sunt mari.
  • Dacă ne referim la metode mai „informale”, hainele te pot ajuta să-ți dai seama când e cazul să fii mai cumpătat(ă) cu desertul. Modificările la nivelul greutății se vor simți și la îmbrăcăminte – dacă îți e mai largă sau mai strâmtă.

Dincolo de numărul de kilograme de pe cântar, nu uita că mai important este să te simți în formă, să ai o alimentație echilibrată și să te bucuri de activitatea fizică pur și simplu, nu doar pentru a scădea în greutate.

Sursa: superfit.ro

Distribuie articolul: