Dintre toate produsele de firmă reproduse pe piața neagră, gențile sunt articolul de modă cel mai frecvent copiat. Motivul principal este că diverse studii efectuate de-a lungul timpului au arătat că femeile preferă să dețină un articol durabil și care să rămână cât mai mult timp relevant din punct de vedere al tendințelor, deci geanta este acel accesoriu în care se poate investi. O geantă aleasă bine îți poate fi alături mulți ani de zile. 

Din păcate, comercianți care vor să ne păcălească sunt destui, dar noi fiind informate nu vom cădea în capcană.

Înainte să cumperi o geantă vintage verifică dacă bifează toate următoarele lucruri: 

Analizează bine cum arată modelul original 

Verifică cu de-amănuntul fiecare detaliu, nu numai la exterior, ci și la interior. Producătorii de fake-uri adesea își dau mai mult silința să reproducă aspectul exterior al unei genți, de aceea e bine să știi cum trebuie să arate și pe dinăuntru – ar trebui să aibă buzunar interior? Dacă da, se închide cu capsă ori cu fermoar ori deloc? Ar trebui căptușeala să aibă o anumită culoare sau să fie dintr-un anume material? Ar trebui să existe o etichetă sau o plăcuță cu o serie sau cu emblema brandului?

Poți găsi toate aceste detalii online, studiind fotografii cu geanta reală pe site-ul producătorului.

Țara de producție a genții

Nu toate gențile sunt produse în țara de proveniență a brandului lor – de exemplu, gențile (și de altfel toate produsele din piele) sub marca Dior sunt produse în Italia, nu în Franța. Însă cei ce comercializează fake-uri adesea marchează produsele ca și când sunt fabricate în țara-mamă a companiei de care se presupune că aparțin. O simplă căutare pe Google îți spune de unde anume ar trebui să provină un produs.

Atenție la imagini și cusături

Cea mai simplă metodă pentru a depista dacă o geantă cu imprimeu e fake este să verifici cum se îmbină imaginea la colțuri/cusături. Patternul ar trebui să arate neîntrerupt pe toată suprafața genții. De pildă, să spunem că avem de-a face cu o geantă cu print floral. Dacă o floare e tăiată în două de o margine sau de o cusătură sau de un fermoar, ar trebui să se continue fără cusur de partea cealaltă, nu să apară jumătate mai sus și jumătate mai jos.

De asemenea, se aplică primul sfat – ai în vedere cum arată originalul. Există genți care sunt fabricate dintr-o singură bucată de material, așa că printul de pe partea din spate ar trebui să arate într-adins cu susul în jos.

Atenție la fonturi! 

Verifică dacă fonturile sunt cele care trebuie – nu doar în cazul logo-urilor vizibile pe dinafară, ci și pe interior. Verifică dacă există fontul corect pe căptușeală (în caz că ar trebui să fie monogramată) și uită-te cum arată orice marcaj scris de pe interior, de la etichete la eventuale plăcuțe metalice. Ai grijă și la dimensiunea fontului, nu doar la formă. Și – să nu crezi că suntem mai catolici decât Papa, chiar se întâmplă! – uneori doar unele litere diferă ca font, deci verifică „silabisit” absolut tot ce scrie pe interior și exterior (ca exemplu, adesea D-ul din Dior sau O-urile din Louis Vuitton au ușor altă formă când sunt contrafăcute logo-urile).

Plăcuța metalică

Mai ții minte episodul din Sex and The City în care Samantha cumpără o geantă Fendi fake și apoi discută cu restul fetelor despre faptul că pare reală până observi că nu există plăcuța din interior? Ei bine, treaba asta nu se mai aplică. Producătorii de fake-uri s-au prins de mult de figură și pun plăcuțe cu numere de serie total inventate în interiorul genților.

Așadar, ai grijă – nu orice geantă care are o astfel de plăcuță e pe bune, ba chiar multe genți de designer NU ar trebui să aibă plăcuțe, deci verifică înainte cum ar trebui să arate originalul. Dacă totuși există o astfel de plăcuță, află dinainte ce anume trebuie să scrie pe ea – numele brandului, serie, locul de fabricație etc?

Verifică dacă seria e reală

Indiferent dacă există sau nu plăcuța despre care vorbeam mai sus, orice geantă de lux va avea o un număr de serie. Găsește unde anume este trecut și apoi caută online (Google numele brandului + numărul de serie) și poți afla instant dacă seria respectivă e inventată sau reală.

Cusăturile…

Cusăturile trebuie să aibă aceeași dimensiune pe toată suprafața genții și în niciun caz să existe fire care par să se destrame. Cusăturile dublate sunt un semnal clar de alarmă. În plus, verifică și culoarea lor și vezi dacă este cea care trebuie – dacă modelul original are cusături în aceeași culoare cu geanta în sine, verific-o pe cea pe care vrei să o cumperi la lumină bună ca să vezi dacă e nuanța corectă – de multe ori producătorii de fake-uri nu se preocupă să asorteze perfect tonul.

Există folii/săculeți de protecție/swatch-ul de piele?

Știi bucățica aia mică de piele care vine atașată uneori ca un breloc de o geantă? Brandurile de lux nu au nevoie să amintească clienților lor faptul că produsul este din piele, așa că o poșetă de lux nu o să aibă niciodată atașat un astfel de swatch. De asemenea, dacă marginile sau mânerele sunt acoperite cu folie din plastic, e clar un mega semnal de alarmă. O geantă de firmă e protejată de un săculeț textil imprimat cu logo-ul brandului (apropo, ar fi bine să verifici și cum trebuie să arate săculețul în funcție de brand, căci unii producători de fake-uri se dau de gol imprimând detalii inutile pe lângă logo). Desigur, în cazul produselor vintage, săculeții nu sunt neapărat incluși pentru că nu au fost păstrați, deci dacă nu există unul, nu e neapărat un semn rău.

Cum arată hardware-ul?

Fermoarele, închizătorile, și orice alte parte metalică din componenta unei genți se numesc generic hardware. În cazul genților de lux, aceste părți sunt mereu din metal care se simte greu la mână (dacă se simte ușor și ieftin, este ori aluminiu sau alt metal de calitate slabă, ori plastic vopsit să arate ca metalul, ambele indicatori ai unei genți fake). Culoarea metalului ar putea fi de asemenea un indiciu – aurul nu ar trebui să fie „prea auriu”, nici argintul „prea argintiu”, o nuanță prea stridentă fiind semn că ai de-a face cu vopsea aplicată peste (și, implicit, că produsul e contrafăcut).

Locul din care cumperi

Încearcă să cumperi din locuri reputabile, în special dacă ești în căutarea unei piese de valoare. Website-uri precum Vestiaire Collective sau Poshmark oferă (contra unui mic cost) serviciul de autentificare, care presupune că o persoană din compania lor verifică personal dacă ce îți vinde un seller third party este original. Desigur, multe comori vintage pot zace ascunse prin boutique-urile fizice de accesorii vintage, prin flea markets sau prin magazine second hand, dar în cazul acesta, va trebui să aplici cu și mai multă strictețe tot ce ai citit mai sus.

Distribuie articolul: