Studiile arată că factorii genetici au o contribuție de doar 20-35% în diagrama circulară care determină cum vom îmbătrâni. Însă, alegerile de viață pe care le facem sunt mult mai controlabile și ne pot ajuta să trăim mai mult. Important este să dai dovadă de voință și perseverență, astfel încât să reușești să te hrănești mai sănătos, să faci mai multă mișcare și să renunți la unele vicii.

Un studiu recent dezvăluie secretele longevității

Cercetătorii americani au publicat în cadrul publicației specializate în cardiologie „Circulation”, concluziile la cum ar trebui să se procedeze, pentru a câștiga până la 10 ani de viață. Astfel, persoanele care urmează o dietă sănătoasă, care nu sunt sedentare, care își mențin o greutate corporală normală, ce nu consumă alcool în exces și care nu fumează, pot să aibă parte de o viață mai lungă.

În urma analizării stilului de viață a aproximativ 79.000 de femei și peste 44.300 de bărbați din SUA, timp de 34 de ani, care au completat chestionare la fiecare 2, respectiv 4 ani, s-au putut aduce în prim-plan următoarele aspecte:

• Femeile care și-au schimbat obiceiurile și au aderat la cele 5 menționate anterior până la vârsta de 50 ani ar putea să câștige cam 14 ani de viață în plus, în timp ce bărbații ar avea șansa să câștige cam 12 ani de viață, potrivit qbebe.ro.

• Cei care au reușit să consume alcool moderat (nu mai mult de o băutură pe zi pentru femei și nu mai mult de 1-2 porții pe zi pentru bărbați), care nu fumau deloc sau care au abandonat acest obicei odată ce au atins vârsta de 50 de ani, cei ce aveau un indice al greutății corporale normal, care derulau activități fizice de cel puțin 30 de minute pe zi și care aveau o dietă echilibrată, erau cu 74% mai puțin expuși riscului morții premature.

• Atât femeile, cât și bărbații ce au reușit să adopte stiluri de viață dominate de obiceiuri sănătoase, erau cu aproximativ 82% mai puțin expuși riscului de a deceda în urma vreunei maladii cardiace și cu aproximativ 65% mai puțin expuși riscului de a înceta din viață din cauza unui cancer.

Ce să faci pentru a te bucura de o viață mai lungă?

1. Încearcă să ai o dietă cât mai sănătoasă

Specialiștii insistă asupra următorului aspect: cu cât vom adopta o dietă mai săracă în alimente intens procesate, prăjite, cu exces de sare, de zahăr și de grăsimi nesănătoase, cu atât vom avea o șansă în plus de a fi mai sănătoși și mai longevivi. Având în vedere faptul că o alimentație echilibrată ar trebui să se sprijine pe un consum constant de fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe, carne slabă, proteine de origine vegetală și pește, se recomandă, în special, orientarea spre o dietă de tip mediteraneean.

De exemplu, un studiu publicat în cadrul „The New England Journal of Medicine” a arătat că persoanele care îmbrățișează o asemenea dietă vor fi mai puțin expuse riscului de a deceda din cauza maladiilor cardiovasculare. De-a lungul timpului, oamenii de știință au observat că inclusiv micile schimbări pe care le poți face oricând în dietă (spre exemplu, să excluzi băuturile carbogazoase dulci sau să nu mai consumi zi de zi carne roșie) pot să ducă la o creștere a speranței de viață, în medie, cu un procent cuprins între 8 și 17%.

2. Mișcarea zilnică este esențială pentru a trăi mai mult

Un alt „secret” al longevității pe care nu ar trebui să-l uiți nicicând este că nu trebuie să treacă vreo zi fără să faci mișcare. Specialiștii consideră că aceasta te va ajuta deoarece asigură o inimă mai sănătoasă. Totodată, vei avea un nivel mai redus al colesterolului „rău”, vei avea o tensiune arterială mai bună, vei arde grăsimile mai rapid și vei avea un nivel normal al zahărului în sânge, toate acestea asigurându-ți o inimă care va funcționa mai bine. Medicii spun că persoanele care fac mișcare zi de zi își vor reduce cu aproximativ 1/3 riscul de a deceda din cauza unei maladii cardiace.

3. Renunță la fumat

Nu este o noutate faptul că medicii recomandă, pentru creșterea speranței de viață, să se renunțe la fumat. Chiar dacă vom reuși în acest demers la o vârstă mai înaintată (de exemplu, când atingem vârsta de 60 de ani), tot ne vom bucura de o creștere a posibilității de a mai câștiga câțiva ani de viață, în condițiile în care vom fi mai puțin expuși riscului de a dezvolta boli cardiovasculare ce ar putea fi fatale.

4. Alcoolul ar trebui evitat cât mai mult

În urmă cu mai mulți ani, consumul de băuturi alcoolice fără a face excese nu era considerat un obicei dăunător ci, dimpotrivă. Studiile recente arată, însă, că nu se poate vorbi de o cantitate sigură de alcool. Explicația experților este următoarea: dependența, accidentele, cancerul etc. sunt riscuri demne de luat în seamă, care depășesc unele beneficii legate de consumul moderat de alcool (cum ar fi îmbunătățirea funcționării inimii, de exemplu). În aceste condiții, se vehiculează, pe scară tot mai largă, ideea că alcoolul ar trebui evitat, pe cât posibil.

Un studiu apărut anul trecut în publicația britanică medicală „The Lancet” a analizat peste 600.000 de adulți din 19 țări. Aproape jumătate dintre aceștia raportaseră faptul că obișnuiau să consume mai mult de 100 g de băuturi alcoolice pe săptămână, iar 8, 4% dintre ei au precizat că ajungeau să consume și peste 350 g băuturi alcoolice (pe săptămână). Concluzia coordonatorilor studiului a fost că aceia ce depășeau 175 g de băuturi alcoolice erau mai expuși riscului unui deces prematur.

5. Implică-te în comunitate, găsește-ți scopul în viață 

O persoană trăiește cu 7 ani mai mult dacă are un sens în viață. În plus, acest factor poate reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, precum infarctul sau accidentul vascular cerebral. Cercetătorii au observat că persoanele care sunt „mai bine înfipte în realitate” și și-au găsit scopul în viață au un nivel scăzut al inflamațiilor, și un sistem imunitar mai puternic. Poate fi vorba despre voluntariat într-un anumit domeniu, despre un hobby care, pus în practică, în locul și la momentul potrivit, poate să îți aducă o mulțumire sufletească, un declic în care îți dai seama că acea activitate te face fericit și vrei să faci mai mult în acest sens. Pentru că starea noastră emoțională se va reflecta, mai devreme sau mai târziu, și în starea noastră fizică, scrie csid.ro