Părinții sunt un model pentru copii, iar implicarea totală este esențială în creșterea stimei de sine. Cuvintele adresate de ei devin puncte de reper în imaginea pe care și-o construiesc, iar personalitatea se formează prin acumularea de interacțiuni în familie. Psihologul Margareta Rusu este de părere că pe lângă gesturi, replicile și timpul petrecut împreună consolidează dezvoltarea armonioasă.

A creşte şi a educa un copil este o întreagă artă, iar cuvintele pe care le rostim creează realitatea în care trăim împreună cu micuțul nostru. Replicile pozitive au impact direct asupra stimei de sine, iată de ce este important să le rostim mai des. Astfel, putem enumera câteva importante precum: Toți greșim; Îmi pare rău; Tu ce părere ai despre asta; Îmi place de tine; Bravo! Iartă-mă! Ești foarte isteț! Mulțumesc pentru ajutorul tău; Ce ar fi dacă o să fim de acord…. ? Te iubesc! Ești exact ceea ce am dorit; Am încredere în tine; Arăți minunat! Ai făcut o treabă bună! Îmi place să îți fiu părinte”, a spus psihologul.

Este binevenit atunci când le vorbim copiilor, să o facem cât mai clar și pe înțelesul lor. Apar diferite situații în care unele replici spuse sub impulsul momentului pot dărâma tot ce am clădit prin comunicare și educație.

Dacă îi facem observații în legătură cu o sarcină pe care nu a îndeplinit-o corect, psihologii recomandă să reacționăm adecvat și în loc de fraze precum „întotdeauna uiți să faci asta”, ori „nu ești atent niciodată”, „când oare o să mă asculți”, mai bine să folosim replici pozitive precum: chiar dacă acum nu te-ai descurcat bine sunt sigură că data viitoare va fi mult mai bine, ești cel mai scump și știu că te-ai străduit.

În comunicarea cu copilul putem utiliza cât mai multe adjective precum (minunat, neobișnuit, original, neasemuit, fantastic, nemaipomenit, genial, frumos). Doar citind aceste cuvinte, se simte o energie frumoasă și pozitivă, ceea ce de fapt îi transmitem atunci când discutăm cu el. În acest mod și starea noastră devine mai plăcută”, a adăugat Margareta Rusu.

Printr-o stimă de sine sănătoasă, copilul va fi capabil să-și recunoască greșelile și să își exprime emoțiile. Totodată, în orice sarcină  pe care o face are nevoie de sprijinul părinților, ceea ce înseamnă că mereu are nevoie de încurajare pentru a reuși.

Cuvintele sunt daruri minunate. Aproape toți părinții vor spune că își iubesc copiii, dar câți dintre noi le arătăm cu adevărat acest lucru? Un acoperiș deasupra capului, mâncare și jucării nu este suficient. A-l ocroti și a-l feri de pericole nu este îndeajuns. Dacă poți, spune-i în fiecare zi că îl iubești. Nu numai atunci când este mic, nu numai atunci când ești la „început de relație”. Îmbrățișează-l mai des și spune-i că este special. Acțiunile și faptele sunt importante, dar cuvintele au nevoie să fie rostite, să fie ascultate”, susține psihologul.

Pe lângă replicile pozitive menționate mai sus, unii părinți le folosesc și pe cele negative. Câți dintre noi nu au auzit expresia „eu te-am făcut, eu te omor”! Acest comportament neadecvat provoacă în timp relații toxice și nesiguranță. Copilul devine inhibat, deprimat, nu se simte iubit și protejat, iar tot ce îi spunem la moment va fi folosit mai apoi împotriva noastră. Etichetările de acest fel sunt dureroase pentru ei și pot avea urmări grave.

Autoare: Alina Mîndrilă