„Nu am chef de nimic, vreau să fiu singură, plâng foarte des, am doar gânduri negative, nu o să reușesc nimic din ce mi-am propus, îmi irosesc viața”. Îți sunt cunoscute aceste fraze? Dacă nu atunci ești o norocoasă, dar dacă da, atunci să știi că e ceva normal, doar că trebuie să atragi o mare atenție acestor stări. Pentru că sănătatea mintală nu este mai puțin importantă decât cea fizică. În acest material vorbim despre depresie, cauzele și simptomele acesteia. 

Depresia este o boală medicală frecventă și gravă care afectează negativ modul în care te simți, felul în care gândești și chiar modul în care acționezi. Din păcate această stare este întâlnită tot mai des în zilele de astăzi. 

Iată care pot fi simptomele depresiei, ele pot varia de la ușoare la severe: 

  • Te simți trist sau ai o dispoziție deprimată.
  • Pierderea interesului sau a plăcerii față de activitățile ce odată îți aduceau aceste stări.
  • Scădere în greutate sau creștere și aici nu are nicio legătură alimentația ta.
  • Probleme cu somnul sau din contra, dormi prea mult.
  • Pierderea energiei sau oboseală crescută.
  • Creșterea activității fizice fără scop, (de exemplu, incapacitatea de a sta nemișcat, ritmul, strângerea mâinilor) aceste acțiuni trebuie să fie suficient de severe pentru a fi observate de alții. 
  • Te simți lipsită de valoare sau vinovată.
  • Dificultatea de a te gândi, a te concentra sau de a lua decizii.
  • Gânduri negative, de moarte sau chiar sinucidere. 

Dacă aceste simptome durează cel puțin două săptămâni atunci trebuie să apelezi la un specialist. Noi am reușit să facem acest lucru, astfel specialista în psihologie Stefany Madam a vorbit despre depresie, cauzele ei și totuși, de la  depresie se poate ajunge la sinucidere? Toate aceste răspunsuri și nu doar le găsești mai jos. 

Cum identificăm depresia? 

Lipsa dorinței de a trăi, a fi, a avea și pur și simplu a simți. 

Depresie sau stare depresivă? Care este diferența dintre acestea?

Depresia este o tulburare afectivă caracterizată de cel puțin două săptămâni. Starea depresivă însă, este mai mult o neliniște provocată de anumiți factori, cum ar fi: probleme la serviciu, în cuplu, familie și nu doar. 

Care sunt cele mai frecvente cauze ale depresiei?

 Cauzele depresiei sunt: lipsa interesului și sensului asupra vieții. Cel mai frecvent, această lipsă de interes se formează în urma anumitor traume ale vieții. Ca de exemplu, familia în care ai crescut, pentru că acolo nu ai avut parte de dragoste, apartenență sau valoare. În plus foarte des există unele sentimente de deznădejde, disperare și descurajare care nu pot fi schimbate și e greu să le accepți. 

Acum din ce în ce mai multe persoane dezvăluie în online că luptă cu depresia. Cum credeți de ce se întâmplă acest lucru? 

Persoanele ce scriu în rețelele de socializare despre disperarea sa, cer ajutor, dar și atenție, și compasiune. Acestea probabil că le-au lipsit încă din copilărie. Pe unii aceste dezvăluiri îi ajută să iasă din eșec. În cazul în care ei se simt bine să vorbească în public despre asta, atunci nu este un lucru deloc rău. 

Care sunt pașii pe care ar trebui să-i întreprindem în caz că ne confruntăm noi înșine cu această problemă?

Cel mai important și folositor pas este să apelezi la un specialist, la unul bun. El cu siguranță te va ajuta. Pentru că dacă încerci să treci singur peste asta poți să agravezi situația și nici măcar nu-ți vei da seama de acest lucru. 

Cum depresia ar putea determina o persoană să recurgă la sinucid?

Persoanele cu astfel de gânduri, sunt disperate, ele pur și simplu nu mai găsesc soluții pentru a se elibera de acest sentiment de disperare. Astfel, recurg la plecarea din viața, pentru ele asta e cea mai ușoară metodă, ceea ce e total greșit. Iată de ce avem nevoie de specialiști, cu ajutorul lor nu se va ajunge la astfel de consecințe groaznice. 

Credeți că riscul de sinucidere a crescut în timpul pandemiei? 

 Da, cu siguranță, riscul de sinucidere a crescut considerabil în timpul pandemiei, deoarece totul este influențat și de panica globală care se cultivă în ultima perioadă. Pandemia a activat și a înmulțit fricile care deja erau în oameni și, cu regret, se simte o anxietate mare în oameni. Încrederea în bine și într-un final bun este foarte mică.

Poate fi sinuciderea considerată un act rațional?

Sinuciderea este făcută din disperare și după părerea mea nu este deloc un act rațional, deoarece majoritatea care sunt în această stare de depresie, nu prea doresc să iasă din ea, nu doresc să acționeze, să facă tot posibilul pentru a schimba situația. 

Cum credeți de ce multor persoane le este frică să meargă la un psiholog? 

Psihologii sunt adesea confundați cu psihiatrii și în plus stereotipurile că „eu pot fi cel mai bun psiholog pentru mine însumi” sau „cu ce mă poate ajuta un psiholog”, îi împiedică pe oameni să beneficieze de ajutorul unui specialist și să-și trăiască viața cu mult mai calitativ. 

Tristețea poate fi confundată cu depresia?

„Din păcate oamenii nu prea își permit să-și trăiască emoțiile, atât cele pozitive, cât și negative”

Iată câteva întrebări pentru a identifica dacă există probabilitatea ca persoana să sufere de depresie:

  • În ultima lună v-aţi simţit deseori trist, deprimat, fără speranţă?
  • În ultima lună aţi simţit deseori că vă pierdeţi interesul sau plăcerea de a face anumite lucruri?

Dacă pacientul răspunde negativ la aceste întrebări probabilitatea de a avea depresie se elimină în proporţie de 99%. Dacă pacientul răspunde pozitiv la ambele întrebări există o probabilitate mare ca pacientul să aibă depresie, dar, de asemenea, există o probabilitate de 18%-22% ca pacientul să nu aibă depresie. De aceea, pentru a stabili acest lucru este important să adresăm întrebări mai specifice. 

Totuși există și partea pozitivă a acestei stări, știi care e? Depresia este printre cele mai tratabile dintre tulburările mintale. Între 80% și 90% la sută dintre persoane au rezultate bune după tratament. 

Înainte de un diagnostic sau de un tratament, un profesionist din domeniul sănătății ar trebui să efectueze o evaluare de diagnostic amănunțită, inclusiv un interviu și o examinare fizică. În unele cazuri, se poate face un test de sânge pentru a se asigura că depresia nu a apărut din cauza unei afecțiuni. 

Distribuie articolul: