Starea noastră de sănătate este foarte importantă, de aceea trebuie să avem mare grijă la ce facem, ce mâncăm și în general cum avem grijă de corpul nostru.  În viață există foarte multe probleme de sănătate, dar și lumea se dezvoltă, astfel, acum datorită noilor tehnologii și a oamenilor de știință pentru multe boli se găsesc soluții. Care este situația privind obezitatea?

Obezitatea nu este un termen nou, practic toți deja cunoaștem ce este această boală, cum se manifestă și care sunt consecințele ei, acestea fiind unele foarte grave și serioase. Excesul de greutate corporală – iată care este principala cauză. Tu ai știut că obezitatea este cunoscută ca una dintre cele mai importante probleme de sănătate din întreaga lume? 

Foto: revistagalenus.ro

Obezitatea nu este doar o problemă estetică, ci este mai mult o afecțiune medicală care crește riscul apariției altor probleme de sănătate. Potrivit nhs.uk cauzele obezității sunt mult mai multe decât am fi crezut noi. Pentru că în general, această boală este cauzată de consumul mai multor calorii, în special cele din alimente grase și zaharoase. Astfel, excesul de energie este stocat de organism sub formă de grăsime. Iată care sunt cele mai importante cauze ale obezității:

Supraalimentarea

Consumul excesiv al multor alimente prezintă un risc mare de creștere a greutății corporale. Iată care sunt acestea:

  • alimentele de tip fast-food;
  • mâncarea prăjită în ulei (cartofii prăjiți);
  • excesul de produse lactate;
  • alimente care conțin mult zahăr adăugat (dulciuri, biscuiți etc.);
  • sosuri gata făcute care conțin zahăr, precum ketchup-ul și maioneza;
  • sucurile îndulcite și băuturile alcoolice;
  • mâncarea procesată, pâinea, produsele de patiserie.

Ai mare grijă cum consumi aceste elemente!

Genetica 

Foto: sanoteca.ro

Genele moștenite de la părinți, la fel, pot juca un rol foarte important în modul în care corpul transformă greutatea în energie sau chiar și în funcționarea metabolismului. În general dacă părinții suferă de obezitate, riscul este foarte mare ca și copiii acestora să aibă această boală. 

Un stil de viață sedentar 

Acum, oamenii își trăiesc viața mult mai diferit, pentru că se favorizează un stil de viață sedentar. Oamenii petrec timpul mai mult la birou, în fața calculatorului, în pat la televizor, sau cu telefonul în mână. De asemenea, se petrece mult timp în mașină și se mănâncă în ambuteiaje fast-food-uri. Astfel, activitățile fizice sunt tot mai puține. Cu cât persoana se mișcă mai puțin, cu atât arde mai puține calorii. 

Conform mayoclinic.org persoanele cu obezitate au mai multe șanse de a dezvolta o serie de probleme de sănătate potențial grave. De exemplu: 

  • Boli de inimă și accidente vasculare cerebrale;
  • Diabet de tip 2;
  • Anumite tipuri de cancer;
  • Probleme digestive;
  • Apnee de somn;
  • Osteoartrita;
  • Simptome severe ale COVID-19.

De la începutul articolului am menționat că datorită oamenilor de știință pentru multe boli se găsesc soluții, iar recent s-a aflat că o plantă din America de Sud ar putea atenua efectele nocive ale obezității. 

Foto: paranteze.md

Potrivit news.tvs-24.com, oamenii de știință încearcă să găsească răspunsuri la multe semne de întrebare.  Astfel, s-a constatat că metabolismul grăsimilor funcționează într-un ritm mai lent la pacienții obezi. Cu această nouă înțelegere, apar noi oportunități de combatere a obezității și se demonstrează modul în care un factor de creștere găsit într-o plantă din America de Sud poate atenua efectele nocive ale obezității.

În căutarea a mai multor răspunsuri cercetătorii au apelat la modele de şoareci create special pentru studierea efectelor obezităţii asupra muşchilor scheletici. Acest lucru a implicat ştergerea genei pentru o proteină numită factor neurotrofic derivat din creier, care o mai putem numi și BDNF.

Prin mai multe experimente, oamenii de ştiinţă au descoperit că obezitatea a redus într-adevăr cantitatea de BDNF în ţesutul muscular scheletic al şoarecilor. De asemenea, au constatat că şoarecii fără BDNF în ţesutul muscular au luat mai uşor în greutate şi au dezvoltat rezistenţă la insulină atunci când au fost hrăniţi cu o dietă bogată în grăsimi.

Apoi, ei au apelat la o flavonă naturală dintr-o plantă sud-americană numită „7,8-dihydroxyflavone”, care imită BDNF şi care este în prezent investigată în cadrul unor studii clinice.

„În mod clar, BDNF derivat din muşchi este o proteină de control al greutăţii prin creşterea pierderii energetice şi menţinerea sensibilităţii la insulină”, spune unul dintre oamenii de știință. 

Foto: eatthis.com

Distribuie articolul: