Anumite leziuni intră la categoria acnee inflamatorie și sunt mai severe, pe când alte formațiuni intră la acneea non-inflamatorie, care include și punctele negre. Cum poți scăpa de ele?

Ce sunt punctele negre?

Numite și comedoane deschise, punctele negre apar atunci când un por este blocat din cauza unei combinații de sebum și celule moarte ale pielii. Partea cea mai de sus a porului rămâne deschisă, în ciuda faptului că porul este înfundat. Prin faptul că partea deschisă a porului intră în contact cu aerul, zona capătă la suprafață culoarea neagră caracteristică – de aici și denumirea de puncte negre.

Punctele negre sunt mici leziuni, închise la culoare, care apar pe piele, iar de cele mai multe ori le putem observa pe față (în special pe nas) și pe gât. Punctele negre sunt o trăsătură ce caracterizează formele blânde sau ușoare de acnee, însă aceste leziuni pot să apară la unele persoane și fără ca alte semne ale acneei să fie prezente.

Punctele negre conțin o versiune oxidată a melaninei, pigmentul negru care este produs de celulele pielii. Este important ca punctele negre să fie tratate în mod corespunzător, pentru că în acest fel se poate preveni dezvoltarea unei forme mai severe de acnee.

Care sunt cauzele comedoanelor?

Comedoanele apar când celulele din glandele sebacee proliferează și când există o producție sporită de sebum. Astfel, un punct negru este format din acele reziduuri care blochează glanda sebacee și foliculul firului de par. În plus, se știe că aceste comedoane implică și inflamația, așa că este posibil să apară în unele forme de acnee (acnee comedoniană).

Dezvoltarea comedoanelor poate să implice mai mulți factori și mai multe cauze, cum ar fi fumatul, anumite aspecte din alimentație (produsele lactate și alimentele cu un indice glicemic mare), ruptura foliculului de păr (leziune care apare în urma stoarcerii coșurilor, spălării pielii cu un produs abraziv sau ca urmare a peeling-urilor chimice), contactul cu anumite substanțe chimice și altele.

Cum poți scăpa de punctele negre?

Iată câteva reguli de care trebuie să ții cont atunci când ai puncte negre, în încercarea de a le combate:

Curățarea regulată a pielii

Produsele speciale pentru îndepărtarea impurităților (scrub), folosite regulat, exfoliază blând fața și te pot ajuta să scapi de punctele negre. Caută la farmacie produse fără parfum și pe cele concepute pentru piele sensibilă. Evită scrub-urile care îți usucă pielea în exces.

Utilizarea unor produse cosmetice și de machiaj adecvate

Folosește produse non-comedogenice, care nu înfundă porii și care contribuie la reducerea acumulării de celule moarte. Dacă nu știi ce e mai bine să alegi, cere sfatul unui medic dermatolog sau al farmacistului. Evită produsele de machiaj și produsele de îngrijire a pielii care sunt pe bază de uleiuri, deoarece acestea încarcă porii.

Urmarea unor tratamente pe bază de prescripție medicală

Un medic dermatolog îți poate prescrie, în funcție de severitatea punctelor negre, substanțe precum acidul azelaic, acidul salicilic și peroxidul de benzoil (sunt disponibile atât pe bază de prescripție medicală, cât și fără prescripție pentru formele de acnee non-inflamatorie). Acestea sunt tratamente topice, adică substanțele se aplică direct pe piele.

Totodată, medicamentele pe bază de rețetă care conțin vitamina A, cum ar fi tretinoina, tazarotenul și adapalenul pot fi recomandate de medic pentru a împiedica formarea unor reziduuri în foliculii firelor de par și pentru a încuraja dezvoltarea mai rapidă a celulelor pielii.

Nu aștepta că acneea să se agraveze, ca leziunile să se infecteze ori să se transforme într-o formă severă de coșuri. Cel mai bine ar fi ca un specialist să îți extragă punctele negre dacă acestea sunt în număr mare și te deranjează și apoi să-ți recomande un tratament adecvat pentru prevenirea acestora.

Odihna și relaxarea sunt importante

În lupta contra punctelor negre te ajută și să eviți stresul, atât cât este posibil, și să te odihnești suficient (stresul poate declanșa producția suplimentară de sebum).

Ce poate agrava punctele negre?

Factori care pot crește riscul de puncte negre sau care pot agrava comedoanele deschise sunt:

Stoarcerea

Evită să storci ori să extragi punctele negre acasă, chiar și cu un instrument de metal, pentru că în acest fel poți să iriți pielea și să agravezi problema. Mergi la medicul dermatolog, pentru că el îți poate explica ce proceduri sunt indicate în extracția punctelor negre.

Aburii

Cercetările nu au confirmat că tratamentele pe bază de aburi pot să ajute, doar pentru că deschid porii. La unii pacienți, aburii agravează punctele negre.

Unele metode care promit îndepărtarea punctelor negre

Benzile speciale, măștile și procedurile cu vacuum trebuie folosite cu precauție, pentru că pot irita pielea și o pot degrada, dacă nu sunt folosite corect.

De reținut! Deși este important să îți cureți pielea pentru a obține scăderea producției de sebum în exces, faptul că ajungi să usuci prea mult tenul poate agrava problema, din cauză că stimulează producția suplimentară de sebum de către glandele sebacee. Așa că trebuie să găsești un echilibru dacă ai puncte negre: să cureți pielea cu un produs cu acțiune blândă, însă acest produs să nu usuce excesiv tenul. E indicat ca după  utilizarea unui produs care usucă, să se folosească și o cremă hidratantă.

Mască împotriva punctelor negre

Pentru a combate punctele negre poți încerca și o mască făcută în casă. Ai nevoie de un albuș de ou, de o lingură de suc de lămâie și de o perie facială. Bate cu o furculiță albușul de ou și sucul de lămâie și aplică amestecul pe față cu o perie facială, evitând ochii și sprâncenele. Lasă să acționeze aproximativ 10-15 minute și veți simți cum pielea se strânge pe măsură ce masca se usucă. Spală-te apoi bine cu apă rece, șterge fața cu un prosop curat și aplică o cremă hidratantă.

E bine să folosești acest tip de mască o dată pe săptămână. Albușul de ou este un astringent natural și are și un ușor efect tonifiant. De asemenea, ajută la micșorarea porilor și la curățarea pielii de punctele negre. Sucul de lămâie este un agent de albire natural și conferă pielii un aspect mai luminos.

Sursa: doc.ro

Foto: weheartit