Este vorba despre vitamina D, un micronutrient care joacă un rol semnificativ în toate procesele metabolice din organismul nostru. Medicii avertizează că mai ales femeile suferă de deficit, iar dacă îți e greu să slăbeșți orice ai face, n-ar fi rău să-ti verifici nivelul de vitamina D din sânge prin intermediul unor analize recomandate de medic.

Vitamina D ne ajută să metabolizăm acele vitamine ce se absorb în prezența grăsimilor, ne echilibrează hormonii, ajută la absorbția calciului, menține sănătatea osoasă și susține sistemul imunitar, spun medicii.

„De asemenea, ajută la reducerea inflamației din corp și modulează multe proteine ​​în procesele care reglează creșterea și dezvoltarea celulelor, precum și moartea acestora”, explică pentru Byrdie nutriționistul dietetician Taylor Engelke. „Este, de asemenea, un nutrient esențial pentru reducerea riscului de depresie și alte tulburări de sănătate mentală.”

Există o legătură între vitamina D și creșterea în greutate?

Nu știm deocamdată dacă vitamina D influențează concret modul în care slăbești sau te îngrași, dar știm că există o asociere între nivelurile scăzute de vitamina D și obezitate sau kilograme în plus. Având în vedere că vitamina D este liposolubila, acest lucru s-ar putea datora faptului că persoanele cu obezitate pot necesită mai multă vitamina D pentru a atinge aceleași niveluri că o persoană cu greutate normală.

„Nivelul de vitamina D este de obicei mai scăzut la persoanele care sunt supraponderale sau obeze”, spune Morgyn Clair, un nutriționist dietetician. Medicii sunt de părere că suplimentele cu vitamina D nu vor declanșa singure scăderea în greutate, însă vor ajută la normalizarea unor procese din organism de care depinde o greutate sănătoasă.

Într-un studiu în care femeile supraponderale și obeze au luat suplimente de vitamina D timp de 12 săptămâni, rezultatele au arătat o scădere a grăsimii corporale, dar nu neapărat pierderea în greutate. Un alt studiu arată că vitamina D poate suprima depozitarea celulelor adipoase în organism și poate chiar proteja împotriva obezității.

Un lucru este clar: vitamina D joacă un rol important în felul în care metabolizezi grăsimea și în reglarea hormonilor, iar dacă suferi de deficit trebuie să lucrezi împreună cu medicul tău pentru a crește nivelul acestui nutrient.

Iată câteva semne și simptome care arată că ai putea avea deficit de vitamina D:

-Oboseală cronică
-Depresie și alte schimbări de comportament
-Durere inexplicabilă a oaselor și a mușchilor
-Slăbiciune musculară
-Spasme musculare
-Pierderea părului
-Sănătate osoasă slabă
-Modificări ale culorii sau calității dinților (adesea că urmare a deficitului de calciu)

Dacă ai unul sau mai multe simptome, mergi neapărat la medicul tău și solicită analize de sânge.

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: