Numeroase condimente au capacitatea de a combate inflamația, care este responsabilă pentru apariția multor afecțiuni.Când vorbim despre condimente cu efect antiinflamator, turmericul este cel care se face întotdeauna remarcat și pe bună dreptate.

„Curcumina, compusul activ din turmeric, a fost intens studiată pentru capacitatea să de a combate bolile și pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății”, declara medicul Jessica Cording pentru mindbodygreen.com.

Dar în afară de turmeric există multe alte condimente cu rol antiinflamator pe care să le incluzi cât mai des în preparatele tale. Medicul Kanchan Koya, specialist în condimente și alimente funcționale, a postat pe Instagram o lista cu unele dintre cele mai benefice condimente, cu puternic efect antiinflamator. Iată care sunt, potrivit specialistei:

Cayenne

Ardeiul iute Cayenne este excelent pentru a oferi acel gust picant preparatelor tale culinare. Dar în același timp oferă beneficii pentru sănătate și are capacitatea de a combate inflamatia din organism. Dacă gătești pentru copii sau pentru persoane care nu suportă gustul iute, poți să înlocuiești cu boia dulce, care este obținută din ardei uscat. Un alt beneficiu al ardeiului iute Cayenne este conținutul de fitonutrienti și vitamine, precum și potasiu sau magneziu.

Piper negru

Atunci când gătim cu turmeric este bine  adăugăm și puțin piper negru măcinatAcesta crește de 20 de ori absorbția de curcumina, potrivit nutritionistului Uma Naidoo

Însă piperul negru este un condiment benefic în sine. Ingredientul activ din piperul negru este piperina, care în urmă unor studii a fost asociată cu combaterea inflamației din corp.

Sumac

Un alt condiment pe care doctor Koya recomandă să îl includem cât mai des în alimentație este sumacul. Deși a intrat de curând în gastronomia occidentală, sumacul este folosit de secole în Orient. Pentru că este bogat în fitonutrienti benefici și compuși antioxidanți, cunoscuți că antocianine, are un puternic efect antiinflamator.

Nucșoară

Nucșoară este un alt ingredient din bucătărie care poate fi numit un adevărat concentrat de substanțe active benefice. Conține numeroși compuși antiinflamatori, cunoscuți că monoterpene, printre care unele numite sabinen, terpineol și pinen.

Scorțișoară

Acest condiment care se regăsește în cele mai multe bucătării are proprietăți antiinflamatoare foarte puternice. Dacă ai obiceiul să consumi zilnic scorțișoară, este important să verifici ce tip de scorțișoară folosești. Potrivit doctorului Koya, scorțișoară Ceylon este mai sigură pentru consumul zilnic decât scorțișoară Cassia datorită concentrației mai scăzute de cumarina, substanță care este nocivă pentru ficat, în cantități mari. Dacă nu știi ce tip de scoartisoara este, atunci cel mai probabil folosești Cassia.

Sursa: andreearaicu.ro

Distribuie articolul: