Din punct de vedere genetic, ochii albaștri, într-adevăr, sunt mai speciali. Culoarea ochilor este influențată exclusiv de genetică.

Desigur că dintr-un anumit punct de vedere, toți ochii sunt la fel. Acest lucru se datorează faptului că pigmentul care le dă culoarea, adică melanina, este maro. De fapt, inițial, „toți avem ochii căprui”, a declarat pentru Science Daily un profesor de la Universitatea din Copenhaga, Hans Rudolf Litchoff Eiberg.

Foto: kudika.ro

Undeva pe parcursul timpului, însă, cineva s-a născut cu o mutație genetică, explică dr. Eiberg. Aceasta a limitat cantitatea de melanină a ochilor și astfel a apărut culoarea albastră.

Ochii albaștri se trag dintr-o singură mutație genetică, ceea ce înseamnă că fiecare persoană de pe planetă cu această trăsătură are un strămoş comun. De altfel, o echipă de geneticieni de la Universitatea din Copenhaga a urmărit mutația și a izolat-o la o singură familie daneză.

Foto: gandul.ro

Potrivit Reader’s Digest, haplotipul identificat a fost comun în rândul a 155 de persoane cu ochi albaștri din Danemarca, dar și a cinci persoane din Turcia și a două din Iordania. Toți indivizii cu ochii albaștri sunt legați de același strămoș.

Așadar, ochii albaștri sunt o mutație. Pur și simplu natura modifică în mod constant genomul uman, creând un cocktail genetic de cromozomi și încercând variante diferite.

Distribuie articolul: