Fie că este vorba despre locul de muncă sau poate vrei să te pui pe slăbit, dar simți că nu ai suficientă motivație sau energie, tinzi să renunți la planurile tale sau cel puțin să le amâni. Află ce poți să faci ca să scapi de această stare, cum să te comporți cu lipsa motivației și să o redobândești.

O schimbare a stilului de viață te poate determina să amâni anumite sarcini / planuri și să te gândești: „Lasă-mă să beau o ceașcă de cafea și apoi îmi voi termina proiectul” sau „Astăzi este ultima zi în care mai mănânc dulce, iar de mâine mă pun pe slăbit”. Aceasta ar putea fi sub forma „amânării productive”, care se întâmplă atunci când eviți o sarcină pentru a finaliza o altă sarcină adesea fără legătură.

Descoperă sfaturile de mai jos, oferite de DOC.ro, și fă-ți notițe. Motivația poate fi recâștigată!

Ce putem face pentru a depăși amânarea?

Pentru a depăși amânarea, este important să-ți pui aceste întrebări:

• Ce sarcini trebuie să îndeplinești și care sunt termenele limită? Fă o listă.
• Ce sarcini sunt prioritare? Evaluează sarcinile de la 1 la 10, 1 fiind o sarcină prioritară și 10 fiind o sarcină non-prioritară pe care o poți lăsa pe mai târziu.
• Cât timp va necesita fiecare sarcină?
• Când poți finaliza aceste sarcini, astfel încât să le poți bifa în calendarul tău?

Fii conștient de ceea ce simți! Gândurile, sentimentele și comportamentul sunt strâns legate!

Pentru a afla ce contribuie la tendința ta de amânare, este bine să te întrebi:

• Cum te simți azi?
• Ce gânduri contribuie la astfel de sentimente? De exemplu, dacă te simțiți anxios, ar fi o idee bună să explorați în profunzime gândurile și emoțiile dvs., pentru a identifica de ce vă simțiți anxios. Inițial, poate fi dificilă identificarea acestor gânduri și emoții care produc anxietate, dar în timp, va deveni mai ușor să vă conștientizați și vindecați emoțiile.
• Cum contribuie astfel de sentimente, cum ar fi anxietatea, la amânarea și întârzierea finalizării sarcinilor ?

În primul rând, uită-te la lista sarcinilor pe care trebuie să le îndeplinești, cum ar fi programarea unei întâlniri, cumpărarea alimentelor sau luarea unei rețete de la farmacie. Alege o sarcină pe care ai clasat-o ca fiind prioritară și încearcă să o împarți în sarcini mai mici.

Procrastinarea te va face deseori să vezi o sarcină ca având proporții uriașe, care nu va fi finalizată sau a cărei finalizare va dura extrem de mult timp. Prin împărțirea sarcinilor într-unele mai mici, vei observa că sarcina inițială nu era atât de dificilă pe cât părea.

Următorul pas este adesea dificil: să începi. De exemplu, dacă trebuie să faci mișcare, dar te temi să începi, poți ieși la o plimbare timp de 10 minute. E prea mult? Ce zici de cinci minute? Amintește-ți întotdeauna, începe cu pași mici.

Citește și: Cum să învingi lenea și să găsești motivație. Psihologa Rodica Pascari: „Să avem zilnic 1-2 lucruri care să ne aducă plăcere” (Video)

Iată câteva sfaturi pentru a-ți recâștiga motivația:

Lucrează cu un partener

Responsabilitatea este crucială. Lucrează cu un membru al familiei, prieten sau coleg și ajutați-vă reciproc. Planificați-vă împreună zilele și săptămânile, discutați despre priorități și verificați-vă reciproc despre cum merg lucrurile. Un partener poate fi un bun motivator și poate oferi sprijin dacă începi să te simți descurajat.

Delimitează lucrurile

După cum am menționat, mintea asociază lucrurile împreună. Deci, dacă obișnuiești să lucrezi de la distanță, încearcă să amenajezi o cameră specifică sau un colț al casei tale pentru lucrul la distanță. Dacă faci o pauză, mergi într-o altă cameră sau într-un spațiu separat pentru asta. Nu răsfoi rețelele sociale în aceeași cameră în care lucrezi. Cel mai bine ar fi să nu folosești nici măcar același dispozitiv pe care îl utilizezi la serviciu pentru a naviga prin social media în timpul pauzei. Acordă atenție corpului, nivelului de energie și nu îți fie teamă să spui nu atunci când ești presat să lucrezi suplimentar.

Stabilește o rutină

Stabilirea orelor exacte de program te poate ajuta, de asemenea. Începe programul de lucru la aceeași oră în fiecare zi, chiar dacă supervizorul tău nu te verifică. Îmbracă-te zilnic ca și cum ai merge fizic la muncă. Adaugă câteva pauze de sănătate, cum ar fi o scurtă plimbare, stretching, yoga sau respirație profundă pentru a te relaxa. Mergi la culcare la aceeași oră în fiecare seară.

Recompensează-te

După ce finalizezi o sarcină, marchează acest lucru în calendar și oferă-ți o recompensă. Această recompensă nu trebuie să fie ceva grandios sau costisitor. De exemplu, ar putea fi vizionarea unui episod din emisiunea ta preferată, vizionarea unui film sau realizarea unui smoothie sănătos. Amintește-ți din nou că minții noastre îi place asocierea. Recompensându-te, vei fi mai motivat să-ți îndeplinești sarcinile conform planificării, astfel încât să te poți bucura de răsplată.

Fii îngăduitor cu tine

Suntem ființe umane, nu roboți și, la un moment dat, putem da greș. Dacă eșuăm o dată sau de două ori nu înseamnă că o să eșuăm de fiecare dată. Dacă totuși se întâmplă acest lucru, încearcă în continuare, gândește pozitiv și fii perseverent în atingerea obiectivelor.

În plus, cercetările arată că atenția și autocompasiunea pot ajuta la evitarea amânării. Aceste practici sunt legate de depășirea emoțiilor negative. Oamenii care își pot recunoaște greșelile sau alte deficiențe personale și apoi se iartă pentru asta sunt mai puțin susceptibili să amâne. De asemenea, persoanele care practică exerciții de mindfulness au mai multe șanse să rămână angajați în îndeplinirea sarcinilor.

Sursa: DOC.ro