Pentru că săptămâna aceasta am marcat nu una ci două sărbători dedicate portului tradițional – Ziua Universală a Iei, în data de 24 iunie, și Ziua Națională a Portului Popular, din 27 iunie – ne-am propus să descoperim cum putem integra o piesă vestimentară, precum cămașa tradițională, într-o ținută modernă și foarte cool. Complicele nostru este nimeni alta decât celebra stilistă Ylianna Danko, care ne-a dezvăluit câteva trucuri de stilizare a iei.

IA reprezintă mult mai mult decât o simplă piesă vestimentară, fiind o veritabilă marcă identitară pentru cultura românească și un articol de îmbrăcăminte omonim pentru toate pasionatele de modă din întreaga lume.

De-a lungul timpului designerii readuc IA în actualitate, reinventând-o în cele mai creative și neașteptate moduri, transformând-o astfel într-o piesă statement. Acum, orice purtătoare de IE devine un generator al unei mișcări culturale de recuperare, protejare și valorizare a portului tradițional românesc. Cu toate astea vă îndemn să nu priviți IA ca pe o piesă vestimentară tradițională, care cere un styling special. Adaptați-o la stilului vostru de viață și încercați să o integrați firesc în garderoba voastră, întrucât este un articol extrem de versatil. Aceasta poate fi integrată cu ușurință în zeci de outfit-uri, indiferent de conceptul stilistic sau destinație.

IA poate fi inclusă cu succes într-o ținută de ocazie, foarte feminină și elegantă, fiind efectiv asortată cu o pereche de pantaloni cu croi clasic sau o fustă de lungime medie, midi sau maxi, completând look-ul cu pantofi tip „Stiletto” ori sandale cu toc înalt. O ie brodată cu mătase aurie sau argintie poate să vă ofere strălucirea discretă si rafinată a unei ținute superbe de seară.

Puteți scoate în evidență bluza brodată prin asortări stilistice originale și tinerești, cum ar fi cu corsete, bustiere sau rochii tip sarafan, în combinații cu accesorii personalizate. Astfel, veți putea crea ținute inspiraționale în stil urban-chic, glam-rock sau cu influențe country.

Pentru o ținută casual, perfectă pentru zilele cotidiene, îmbinați IA cu o fustă piele sau din blug sau o pereche de pantaloni din denim ori un prototip scurt.  Iar pentru notă mai modernă și fashionable, îmbinați IA cu pantaloni de talie înaltă tip palazzo ori culotte, inclusiv fuste mini.

Spre final, vă îndemn să promovați și să susțineți valorile românești, prin protejarea și recunoașterea iei în contextul portului tradițional, ca emblemă identitară și brand cultural.

Autor: Ylianna Danko, stilistă

*Urmărește-ne pe Instagram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de Telegram

Ajută-ne să devenim o nouă EA și să creăm frumos pentru tine. Susține-ne și pe Patreon.

Ce primești dacă devii donator Patreon (indiferent de suma donațiilor)?

  • interviu cu fetele EA.md / o dată la 6 luni
  • lunar: postări și stories despre tine și afacerea ta.

Foto: Facebook / Ylianna Danko / Google

Citește și: #PortIEcuMândrie. Persoanele cunoscute de la noi care au marcat astăzi Ziua Iei