Ziua mondială a cămășii ucrainene, Vîșivanka, a fost sărbătorită în Republica Moldova pe 20 mai, printr-un eveniment public organizat în Scuarul Catedralei din orașul Chișinău. Reuniunea, ajunsă la a zecea ediție, a fost organizată de Comunitatea Femeilor Ucrainene din Republica Moldova, Congresul național al ucrainenilor și Asociația Tineretului Ucrainean „Zlagoda”. În pofida ploii, în jur de 100 de persoane au fost prezente la eveniment, printre care reprezentanți ai autorităților și ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova.

La această ediție aniversară a Zilei cămășii ucrainene s-a vorbit și despre importanța păstrării moștenirii culturale și a celei naturale. Prin acest mesaj organizatorii și-au propus să atragă atenția opiniei publice asupra necesității fortificării conexiunii între moștenirea culturală și ecologie. „În paralel cu schimbările climatice, dispar și obiceiurile locale, menținute de strămoși timp de secole. Defrișarea pădurilor și secarea râurilor duc la dispariția valorilor autentice și tradițiilor, care sunt indispensabile fenomenelor și obiectelor naturii”, a menționat Veronica Arpintin, membra Comunității femeilor ucrainene…

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, E. S. Marko Șevcenko, a vorbit despre ornamentele cămășilor tradiționale Ia și Vîșivanka: „Motivele cămășilor din diferite zone ale Ucrainei și Republicii Moldova diferă ca forma, însă sunt asemănătoare în semnificația și mesajul lor. Așadar, popoarele Ucrainei și Moldovei deși vorbesc limbi diferite, își doresc cu adevărat aceleași lucruri – pace și prosperitate, guvernare corectă, integrare europeană, un viitor fericit pentru cetățenii și pentru țările lor”.

 

La rândul ei, Valentina Moraru, președinta Comunității femeilor ucrainene a  menționat:

„Vîșivanka noastră conține o forță puternică și un mesaj special de la generațiile trecute către ucrainenii de astăzi. Cămașa noastră brodată este solemnă, la modă și întotdeauna potrivită. Ea îi unește și îi inspiră pe ucrainenii din cele mai îndepărtate colțuri ale Planetei. Felicitări tuturor ucrainenilor!”.

„Ziua cămășii ucrainene contribuie la consolidarea identității civice a ucrainenilor care locuiesc în Republica Moldova. Promovând și valorificând costumul autentic ucrainean, inclusiv ca partea a culturii din Republica Moldova, noi contribuim la coeziunea socială în acest teritoriu și în spațiul multicultural european. Cu acest scop recent am înființat Congresul Național al Ucrainenilor din Moldova, care cu drag a susținut evenimentul de azi. Sunt convins că datorită efortului comun ale ucrainenilor etnici din Moldova, vom putea implementa idei și proiecte educaționale, culturale și sociale de o valoare pentru societatea noastră”, a declarat Dmitrii Lekartev, președintele Asociației Tineretului Ucrainean.

Ziua cămăşii tradiţionale ucrainene este marcată în fiecare an în a treia zi de joi din luna mai. În această zi, ucrainenii din întreaga lume poartă haine tradiţionale, inclusiv la locul de muncă. În spațiul cultural românesc, inclusiv în Republica Moldova, există o istorie de secole de relaţii interetnice armonioase între grupurile etnice și lingvistice. Etnicii ucraineni reprezintă 8% din populația țării, potrivit recensământului din anul 2004, și se percep ca parte integră a societății moldovenești.