Amenajarea și proiectarea designului pentru baie este cea mai mare provocare cu care ne confruntăm. Atunci când dorești să amenajezi baia trebuie să ai în vedere mai multe aspecte pentru a nu supraîncărca încăperea și a nu crea senzația de dezordine. De la culori, mobilierul de baie, dimensiunile camerei și finisaje, orice mic detaliu este important atunci când vrei să creezi un spațiu organizat și stilat. Ana Lupașcu, designeră de interior, vine cu câteva sfaturi care te vor ajuta să îți creezi baia perfectă.

Amplasarea

Pentru un rezultat de succes în amenajarea unei băi este amplasarea reușită, care este cheia unui interior funcțional și estetic, în special dacă sunt spații mici, trebuie folosit fiecare cm.

Spații de depozitare închise

Pentru ca baia să nu pară prea încărcată, trebuie de optat pentru spații de depozitare închise. Astfel toate lucrurile de care avem nevoie într-o baie vor avea locul lor, dar totodată nu vor fi vizibile. De exemplu, un dulap incorporabil amplasat asupra rezervorului incorporat, astfel în interior nu apar elemente în plus și toate lucrurile sunt ascunse, recomandă designera.

Ana recomandă ca mobila și lavoarul să fie suspendată și cu sertare. „Este mult mai ușor de utilizat sertarele în comparație cu un dulap cu deschidere simplă și datorită faptului că este suspendat va fi mai ușor de menținut curățenia”, completează Ana.

Alegerea plăcilor ceramice

Pentru ca vizual spațiul să nu arate încărcat, trebuie să se opteze pentru o nuanță de bază care să predomine și să fie combinată, pe alocuri, cu un decor, doar pentru a scoate în evidență unele zone. „De exemplu, putem folosi decor pe peretele unde este amplasat lavoarul și oglinda cu iluminare sau pe peretele unde este amplasată cada sau dușul”, ne sfătuiește designera.

Prin decor nu se au în vedere imprimeurile florale sau un decor exagerat, dar se creează prin adăugarea unei culori diferite sau structuri. Cu cât ceramica va avea o suprafață mai unitonă și un imprimeu ușor evidențiat cu atât spațiul va arăta mai aerisit și mai curat.

„Important, nu folosiți mai mult de trei nuanțe!”, accentuează specialista.

Tipurile de unități sanitare

Pentru un aspect estetic, dar și funcțional, este recomandată utilizarea unităților sanitare suspendate și incorporate. „Cum ar fi: closet și bideu suspendat și cu rezervorul incorporabil. Cum am menționat mai sus, spațiul de deasupra rezervorului nu se pierde, ba din contra este foarte util pentru depozitare. Robinetul incorporat în perete, la fel, creează un aspect mai minimalist și datorită lui zona de pe lavoar este mai liberă și mai ușor de întreținut”, spune designera.

Dacă optați pentru duș, la fel, se recomandă ca rigola pentru scurgere a apei să fie la nivel cu pardoseala finisată, optați pentru un perete de sticlă sau un perete construit ca să delimiteze dușul de celelalte zone. „Renunțați la cabinele de duș, ele nu sunt practice și nicidecum estetice”, adaugă Ana.

Elementele decorative mari sunt de prisos. Mai ales când vorbim despre o baie mică, trebuie de folosit cât mai puțin decor.

Iluminarea

Iluminarea de interior în baie este foarte importantă, mai ales când nu este nicio sursă de iluminare naturală. De aceea iluminarea de bază sau generală trebuie să fie foarte bună cu ajutorul corpurilor de iluminat incorporate, iar pentru lumina de atmosferă sau decorativă alegem o bandă led ascunsă  sau o lustră în zona oglinzii, de dorit să fie cu lumină caldă.

„ Trebuie să acordăm mare atenție zonei de la lavoar deoarece este una unde lumina trebuie să fie mai puternică, putem opta pentru o oglindă cu iluminare sau în tavan se prevăd mai multe spoturi led”, încheie Ana Lupașcu.