Mere, prune, struguri, lămâi, kiwi, banane, portocale și o listă lungă de legume – toate fructele deshidratate şi la mare căutare pe piaţa moldovenească şi nu doar. Preocupată de un mod activ și sănătos de viață, Maria Zveaghințev a inițiat propria secție de producere a snackurilor sănătoase. A început să usuce fructe la temperaturi scăzute și să facă pastilate din fructe proaspete și miere, fără zahăr sau alte adaosuri.

„Sunt mămica a doi copii, copiii au fost cei care m-au motivat să încep ceva natural, fără adaosuri, fără zahăr. În primul rând pentru sănătatea familiei noastre. Deshidratez orice până la pătrunjel, ciuperci, orice fruct (mere Golden, pere, piersici) care îl văd la moment și vreau să-l deshidratez”, spune Maria pentru AGORA.

„Kaki e o adevărată bomboană, e foarte gustoasă, foarte aromată, foarte dulce. Asta pentru mine a fost o descoperire extraordinară, după banană. Bananele sunt cele mai preferate din familia noastră”, declară Maria Zveaghințev.

„Până la pregătiri eu foarte atent aleg fructele să nu fie stricate, să fie coapte, să fie gustoase, după care le spăl foarte bine cu apă caldă, pentru că oricum rămâne și coaja pe care noi putem să o consumăm, la unele fructe este mai puțin plăcută, dar eu știu că are multe vitamine o consumăm și pe ea. Urmează felierea propriu-zisă, după care o aranjez pe platou și îi dau temperatura maximă, la oricare fruct este de 50 de grade, nu mai mult. Sunt fructe care se usucă foarte repede, 5-6 ore, Dar sunt fructe care necesită 15, 30 de ore. Am uscat prune la 30 de ore”, povestește Maria.

Cantitatea zilnică de fructe deshidratate, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății este de 40 grame.

„Să ne imaginăm că mâncăm un kilogram de fructe proaspete, un kilogram de fructe uscate nu e același kilogram. Concentrația de tot ce are un fruct este cu mult mai mare și respectiv noi trebuie să întrebuințăm cu mult mai puțin. Am făcut pachete zilnice, avem un set de șapte pachete în care sunt încadrate toate normele care sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății și nu mai mult de 40 de grame pe zi de fructe deshidratate”.

Cum păstrăm mai mult timp fructele și legumele deshidratate vezi în materialul integral pe AGORA.md.