Cred că fiecare din noi s-a confruntat cu o poftă nebună de ceva dulce la ore târzii, dar aceste „păcate” se depun îndată în jurul abdomenului. Fructele uscate sunt un dulce ideal pentru a înlocui deserturile extrem de calorice. Iar dacă îți plac ar fi bine să știi că le poți prepara chiar tu, și nu trebuie neapărat să le cumperi din comerț. În acest articol, te învățăm cum deshidratezi fructele acasă.

Căpșune, mere, piersici, caise, banane, smochine, soiuri de pere din Moldova sau prune… toate aceste fructe uscate sunt adevărate delicii!

Deshidratarea fructelor are multe beneficii. Oferă o mare parte din vitaminele, mineralele și fibrele prezente în fructele proaspete, dar în cantități mai concentrate. Deși în comerț se găsesc toate soiurile de fructe deshidratate, dacă le vei prepara chiar tu te poți asigura că nu vor conține ingrediente suplimentare, precum zahăr, ulei, sulfiți sau alți conservanți.

Fructe uscate la cuptor

Pentru a le deshidrata în cuptor, fructele se așază pe hârtie de copt, în tava aragazului. Pentru început, se spală bine fructele, analizându-le să fie sănătoase și să nu prezinte urme de lovituri sau stricăciune.

Se scot sâmburii sau semințele, după caz, după care se șterg și se taie în bucăți sau felii de dimensiuni similare. Se așază în tavă cu spațiu între ele. Se încălzește cuptorul la 40-60 de grade Celsius și se introduce tava.

Dacă există ventilator, se recomandă utilizarea acestuia pentru a asigura circulația aerului. Dacă nu, ține ușa cuptorului întredeschisă. Timpul aproximativ pentru deshidratare este între 6 și 10 ore. Acesta depinde foarte mult de tipul de fructe, grosimea feliilor și textura finală pe care o dorești.

Fructe uscate în cuptorul cu microunde

Aceasta este cea mai rapidă metodă, deși necesită mai multă atenție, deoarece există și un risc ridicat de ardere a fructelor. Ca și în procesul anterior, este necesar să selectezi, să speli, să cureți și să usuci fructele dorite.

Taie-le în felii subțiri sau în jumătăți. Așază-le pe o farfurie pentru cuptorul cu microunde, cu spațiu între ele. Programează un timp aproximativ de 30-45 de minute în funcție de cuptor. Verifică periodic gradul de deshidratare, pentru a evita arderea fructelor și pentru a obține uscarea lor uniformă.

Fructe deshidratate la soare

Este metoda tradițională, utilizată din moși-strămoși. Totul depinde în acest caz de condițiile meteorologice. Pregătește fructele și așază-le pe o hârtie tip pergament. Acoperă-le cu un tifon pentru a evita contactul cu insectele de afară. Pune-le într-un loc unde primesc soare direct. Temperatura ideală este de aproximativ 30 de grade Celsius și este necesar să întorci fructele la fiecare 12 ore. În acest caz, poate dura 2-5 zile să se usuce. Noaptea este recomandat să le bagi în casă.

Ce trebuie să iei în considerare când deshidratezi fructele acasă

  • Unele fructe conțin mai multă apă decât altele și durează mai mult timp pentru a se usca. De aceea, este recomandat să usuci separat fiecare tip de fructe.
  • Tăierea fructului determină timpul și textura finală. Cu cât este tăiat mai fin, cu atât se usucă mai repede și este mai crocant.
  • Deshidratarea la temperaturi mult prea ridicate scurtează  întregul proces, dar crește și riscul de prăjire, gătit sau ardere a fructelor. În plus, se pierd vitamine.

Sursa: libertatea.ro

Foto: weheartit