Multe persoane încă mai consideră citricele cea mai bună sursă de vitamina C și le consumă din abundență(greșit), în sezonul rece pentru a se feri de răceli și viroze. Maria Victoria Racu ne spune de ce să ținem cont atunci când le consumăm.

„Mirosul clementinelor și a portocalelor sunt asociate adesea cu sărbătorile de iarnă, în special în zona noastră. Din spusele părinților (eu nu am prins perioada), vine din timpurile sovietice, în care aceste fructe erau de găsit doar în perioada sărbătorilor de iarnă. Deși azi găsim citricele anul împrejur la raft, totuși, punem accent pe consumul lor în special în perioada rece.

Citește și Vitamina C – bariera de fier în calea virusurilor și a bacteriilor în sezonul rece. Maria-Victoria Racu ne spune de unde o luăm

Iată câteva lucruri de care e bine să ținem cont atunci când le consumăm:

Citricele nu sunt cele mai bogate produse în vitamina C. De fapt, trebuie să consumăm 3-4 portocale pentru a ne lua norma de vitamina C , dar nu uităm de varietate. Surse mai bogate în această vitamină – cătina, coacăza, măceșul, pătrunjelul, ardeiul dulce (roșu în special), kiwi.

Totuși, dacă doriți să luați vitamina C din lămâie, nu o puneți în ceaiul foarte fierbinte, mai bine în cel călduț, pentru a nu o distruge.

Consumate în exces, citricele pot favoriza apariția alergiilor. Deci, totul cu măsură.

Pentru că sunt acide, citricele pot contribui și la apariția cariilor. Aveți grijă să vă clătiți bine gura după ce le consumați.

Nu încurajez nici consumul de suc. Deoarece este lipsit de fibre, acesta, chiar dacă este fresh, urcă glicemia (zahărul din sânge) și accentuează pofta de mâncare.

Important

Pentru că sunt de import, fructele date se prelucrează cu ceară sau alte tipuri de conservanți pentru a le îmbunătăți aspectul.

Pentru a scăpa de aceștia, cel mai eficient s-a dovedit a fi bicarbonatul de sodiu (soda de mâncare). Înainte de a le consuma (în special dacă preconizați să utilizați coaja), țineți-le timp de 12 minute în apă călduță cu sodă (1 lingură la 1,5 litru de apă), apoi clătiți-le bine cu apă curgătoare, iar în mod ideal, utilizați și o perie pentru a înlătura orice rămășițe de ceară. Regula se aplică pentru toate fructele de import‼️

Despre beneficii – bogăție de fibre (care îmbunătățesc microflora intestinală), un șir de antioxidanți puternici pentru a lupta cu inflamația și bolile cronice și uleiurile aromatice din compoziție – pentru izbăvirea de stres.
Fiți atenți la citricele consumate!

Sursa: Instagram/MariaVictoriaRacu

Distribuie articolul: