Aceste fructe cu gust dulce acrișor sunt bune atât pentru o cură cu vitamina C din surse naturale, cât și în cazul problemelor intestinale precum diareea, menționează csid.ro.

Mulţi dintre noi, în special în aceatsă perioadă a autoizolării la domiciliu, ne-am amintit de copilărie. Şi măcar mental ne-am şi apropiat mai mult de ideea de natură. Unii s-au imaginat chiar mutându-se de la bloc la casă, la ţară şi construind propriile grădini şi livezi de la zero. Și așa ajunge, la coarne. Aceste fructe mici, roşii, cu gust dulce acrişor – coapte de prin august până în octombrie. Şi bune chiar şi după ce dă prima brumă.

Este greu să le găsim prin piețe, iar despre produse din coarne nici vorbă. Sunt atât fruct cât şi medicament. Un elixir uitat care merită adus în actualitate şi în farfurii.

Coarnele conțin conţine mult tanin şi o substanţă numită cornină. sunt bogate in malat de calciu, acizi organici, glucide, caroten, pectine, vitamine, celuloză şi săruri minerale.

Cornul are efect antidiareic, cicatrizant, astringent şi dezinfectant. Este folosit in crampe, boli de ficat, hemoroizi, enterite, paraziţi intestinali, icter, vitiligo miopii.

Coarnele conțin cantități importante de vitamina A, B1, B2 și C

Fructele, bogate în vitamina C se pot consuma ca atare (cel mai indicat pentru a putea beneficia de toate calităţile nutriţionale), dar se pot pune şi la friptură (merge perfect cu carnea de porc de exemplu). Din coarne se pot face diverse sosuri, dar şi jeleu, marmeladă sau gem. Chiar şi sirop de coarne puteţi face. Iubitorii băuturilor alcoolice fac şi cornată (peste fructe se toarnă alcool şi zahăr – ca la vişinată) şi se lasă la macerat.

La ce afecţiuni sunt de folos coarnele – micile fructe astrigente

Coarnele sunt folosite şi ca adjuvant pentru diverse afecţiuni intestinale, dar şi împotriva febrei. Chiar şi florile de corn sunt considerate utile tratarea diareee şi a dezinteriei (se face infuzie).

Sursa: csid.ro.

Distribuie articolul: