Paracetamolul este un medicament cu acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă, iar calea de administrare este cea orală, prin perfuzie intravenoasă sau prin injecție intramusculară. Acest medicament este util în cazul durerilor de cap, de articulații, de spate, de stomac, dureri dentare sau febră.

Vezi tot ce trebuie să știi înainte să îl administrezi 

Cum se administrează Paracetamolul?

Paracetamolul se administrează diferit în funcție de vârstă.

Doza normală de Paracetamol recomandată adulților este de 1 sau 2 comprimate de 500 mg de cel mult 4 ori pe zi.

La copii, doza de Paracetamol necesară este de obicei mai mică. Siropurile cu Paracetamol, de exemplu, sunt indicate copiilor cu vârsta sub 6 ani. Cât despre comprimatele de Paracetamol, dozele pot diferenția de la 250 mg, până la 750 mg, în funcție de vârstă.

Ce reacții adverse poate avea?

Excesul de Paracetamol poate afecta ficatul, dar pot apărea și alte efecte adverse, precum: greață, diaree, insomnie, alergie, pete roșii sau mâncărimi ale pielii. De asemenea, acesta poate duce și la intoxicație, care se manifestă prin somnolență, lipsa poftei de mâncare și transpirație abundentă.

Cine ar trebui să evite Paracetamolul?

Trebuie menționat faptul că, paracetamolul nu este interzis gravidelor!

În schimb, este contraindicat persoanelor care urmează un trarament cu medicamente specifice turbeculozei sau dacă administrați medicamente antidepresive.

Autor: Vlada Bîzgu, stagiară

Distribuie articolul: