Creatoarea brandului O’Blanc, Olga Blanc, nu crede în traininguri, ci în puterea cărților. Ele o inspiră și o ajută în dezvoltarea personală, spune aceasta în cadrul proiectului „Nota de Plată”. Deși are un program foarte încărcat, ea adoră să citească. Și pentru a combina utilul și plăcutul apelează la ajutorul cărților audio. Îl ascultă pe Dostoievski în timp ce lucrează, face sport sau conduce automobilul. Iată ce cărți ne recomandă Olga Blanc, pentru creșterea în calitate de femeie de afaceri și nu numai. 

1. Crimă și pedeapsă – Fiodor Dostoievski

Romanul „Crimă și pedeapsă” a fost publicat pentru prima dată în ziarul „Mesagerul rus, iar mai târziu a apărut ca roman, fiind considerat una dintre cele mai cunoscute opere literare a tuturor timpurilor.

Romanul prezintă în prim plan drama lui Raskolnicov, un student care pune la cale uciderea și jefuirea unei bătrâne, pentru a-și rezolva problemele financiare, dar și din dorința de a-și demonstra lui însuși că este îndreptățit să o facă. Cartea ilustrează tema obținerii salvării prin suferință , o trăsătură des întâlnită în opera lui Dostoievski.

2. Idiotul – Fiodor Dostoievski

Romanul „Idiotul” a fost publicat în perioada 1868- 1869, fiind împărțit în patru volume.  Este considerat unul din cele mai remarcabile opere ale lui Dostoievski. Înainte de a se decide pentru titlul „Idiotul”, Dostoievski se gândea să-și numească romanul „Prințul Mîșkin”. Asta pentru că întreaga poveste se învârte în jurul prințului Mîșkin, care întors la Sankt Petersburg după un lung tratament la un sanatoriu din Elveţia, este luat în râs de înaltă societatea a oraşului, care îl socoteşte sărac cu duhul. Mâşkin se poartă mereu cu o sinceritate stângace, luată de majoritatea oamenilor drept prostie sau perfidie. În puritatea lui, Mâşkin se simte atras, din motive diferite, de două femei de situaţii opuse: Aglaia Ivanovna, femeia „cinstită”, de familie bună, de care e îndrăgostit, şi Nastasia Filippovna, femeia „compromisă”, de care prinţul se simte legat poate chiar mai profund, prin compasiunea pe care i-o inspiră.

3.  Noi – Evgheni Zamiatin

Romanul a fost scris în anii 1920 și a fost imediat interzis mai mult de șase decenii în Uniunea Sovietică. Autorul povestește despre viața lui D-503 și povestea lui în Statul Unic. Locuitor al unui oraș postapocaliptic, matematicianul D-503 lucrează la proiectarea ueni nave menite să ducă civilizația Statului Unic pe alte planete. În lumea în care trăiește, nimeni nu are nume, doar indicativ, totul se face după program, poezia ca și execuțiile publice, dragostea ca și confesiunile. Personajul se regăsește doar ca parte a unui imens „noi”, și singurul moment în care-și manifestă identitatea este ora personală

4. Good to great (Excelența în afaceri) – Jim Collins 

Potrivit mai multor antreprenori, Good to Great de Jim Collins e cartea de căpătâi a tuturor oamenilor de afaceri. Jim Collins este un expert de renume mondial în evoluția companiilor durabile, acesta a consultat sute de lideri aflați la conducerea marilor firme din întreaga lume. În această carte, el pune sub lupă teoriile managementului actual – de la cultul atotputerniciei directorului general, până la ridicarea în slăvi a tehnologiei sau până la mania fuziunilor și a achizițiilor. Datorită rigorii studiului companiilor și ideilor utile prezentate, lucrarea a devenit un bestseller internațional, care s-a vândut în peste trei milioane de exemplare.

5.  The Catcher in the rye ( De veghe în lanul de secară) – J.D. Salinger

Firul narativ al romanului e despre problemele cu care se confruntă adolescenții. Cu toate că a fost publicat în umră cu peste cinci decenii, acesta se bucură și astăzi de un succes enorm. Astfel, romanul scriitorului american contemporan J.D. Salinger reproduce confesiunea unui adolescent inadaptat. Experiențele pe care le parcurge Holden sunt privite de personaj cu un amestec de decepție și detașare. Această operă literară poate fi încadrată în două teme literare diferite: tema familiei în care ne sunt detaliate relațiile dintre personajul principal Holden Caulfield familia și prietenii săi, precum și tema călătoriei în care, sunt prezentate drumul și peripețiile prin care trece Holden,  când se întoarce la New York, unde petrece câteva zile pe care le are la dispoziție până la momentul în care va ajunge acasă și le va spune părinților vestea cea rea.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Still with the Christmas vibes 🍾 wearing @o_blanc

O postare distribuită de Olga Blanc (@olga_blanc) pe

6. Atlas Shrugged (Revolta lui Atlas) – Ayn Rand

Autoarea cărții e Ayn Rand, romancieră, filosoafă, dramaturgă și scenaristă americană de origine rusă. Rand s-a făcut cunoscută pentru dezvoltarea unui sistem filosofic, numit „obiectivism”. Publicată în 1957, după The Fountainhead,  cartea Atlas Shrugged (Revolta lui Atlas)  s-a bucurat de un impact spectaculos. Romanul a primit critici dure din partea multor politicieni, atât de stânga, cât și de dreapta, însă a fost înalt apreciată de marii antreprenori ai lumii, care s-au arătat încântați de justificarea morală a capitalismului. Intriga lucrării constă în mediul distopic al Statelor Unite ale Americii, în care cei mai creativi industriași, oameni de știință și artiști răspund guvernării prin grevă și retragerea în munți, unde construiesc o economie independentă. Eroul romanului și liderul grevei, John Galt, descrie greva ca fiind „oprirea motorului lumii” prin retragerea minților persoanelor celor mai capabile, care contribuiau cel mai mult la bogăția și realizările națiunii. Prin această grevă, Rand a intenționat să ilustreze că fără eforturile celor raționali și productivi, economia s-ar prăbuși și societatea s-ar destrăma.