Fructul de măceş deţine medalia de argint când vine vorba despre conţinutul de vitamina C, după cătina, supranumită şi fructul de aur. Compoziţia unică de substanţe recomandă măceşul într-o mulţime de afecţiuni.

I se mai spune şi trandafirul de câmp sau trandafirul câinilor, după denumirea ştiinţifică, Rosa Canina, şi este unul dintre cele mai utilizate plante în remediile din medicina naturistă. Ştiai că, în China străveche petalele de măceş decorau şi aromatizau anumite feluri de mâncare şi erau utilizate pentru a da savoare ceaiului? Romanii obişnuiau să dea parfum vinurilor adăugând în compoziţia licorilor un macerat din flori de măceş. În trecut, pe vremea lui Hippocrate, se credea că rădăcina de măceş poate vindeca rănile produse de muşcăturile de câine, de unde şi numele de trandafirul câinilor.

Măceşele deshidratate şi seminţele sunt extrem de valoroase pentru sănătate, de aceea sunt incluse în numeroase reţete-tratament. Consumate ca atare, măceşele furnizează organismului maximum de vitamina C, contribuind la prevenirea infecţiilor respiratorii.

Tonic cerebral

Măceşele sunt indicate de fitoterapeuţi în diverse tratamente, datorită proprietăţilor tonice cerebrale, de combatere a oboselii, de reglare a tulburărilor digestive, cum sunt diareea şi constipaţia, de calmare a disconfortului produs de arsurile la stomac, de durerile de spate şi articulaţii. Remediile din măceşe contribuie la scăderea colesterolul rău, ţin sub control diabetul şi favorizează pierderea în greutatea.

Util!

Ca să furnizezi corpului cât mai multă vitamina C, mănâncă aceste fructe sub formă de piure. Îndepărtează puful (mustăţile) fructului şi seminţele – le poţi trece printr-un tifon steril, ca să elimini restul de perişori, deoarece sunt iritanţi – pasează şi ţine amestecul la rece. Poţi adăuga piure în cerealele de la micul dejun, în ceai sau compot călduţ, ca să te revigorezi.

Adjuvant în tratamentul infecţiilor

Afecţiunile urinare, precum cistitele, şi infecţiile respiratorii, cum sunt virozele de sezon, pot fi ameliorate cu leacuri din măceş. În statele asiatice, fructele roşii sunt frecvent folosite contra disfuncţiilor aparatului urinar. Din 2 linguri de seminţe de măceşe şi 1 cană de apă se face un macerat, care se lasă peste noapte, apoi se strecoară, iar lichidul rezultat se dă deoparte. Seminţele se mai fierb 10 minute în 200 ml de apă, se strecoară, iar fiertura se combină, după ce se răceşte, cu maceratul. Preparatul se bea pe parcursul unei zile şi se repetă procesul 2 săptămâni, cât durează tratamentul.

Întăresc imunitatea şi combat anemia

Un remediu 100% natural în caz imunitate scăzută este supa suedeză (nyponsoppa) din măceşe uscate, fără seminţe, apă şi cartofi sau făină, condimentate după gust. Supa ţine loc şi de desert, când în loc de condimente se adaugă zahăr şi arome, şi se consumă caldă sau rece. Pentru că în timpul preparării, vitamina C este distrusă în mare parte, poate fi suplimentat necesarul vitaminic cu sirop de măceşe. Gândit ca un preparat care să întărească sistemul imunitar şi să-l pregătească pentru lupta împotriva virozelor, siropul poate combate şi anemia, favorizând producerea de globule roşii. Pentru preparare, ai nevoie de 100 g de măceşe, 1 l de apă şi 100 g de zahăr. Măceşele zdrobite se lasă peste noapte, la macerat, în apă rece, cât să le acopere. Dimineaţa, se strecoară, se adaugă zahărul şi se completează cu apă până la 1 l. Remediul se păstrează la rece şi se beau câte 2 linguri de 3 ori pe zi, pe stomacul gol.

Bine de ştiut!

Măceşele tocate şi amestecate cu miere, 5-6 fructe la 1 linguriţă de miere, dau rezultate bune în caz de paraziţi intestinali. Pulberea reglează tensiunea Din măceşe poţi face un leac pentru prevenirea infarctului. Ca să îl obţii, ai nevoie de 5 linguri de măceşe uscate, pe care le zdrobeşti cu ajutorul râşniţei. Pulberea vindecătoare se păstrează la frigider, 2 săptămâni, în recipient închis ermetic. Se recomandă administrarea a 5 linguriţe pe zi, îndulcite cu puţină miere, înainte de mese, o lună, în special toamna.

Uleiul de măceşe menţine tinereţea tenului

Uleiul de măceşe – bogat în antioxidanţi şi în acizi graşi – este un produs râvnit de cei care vor să amâne îmbătrânirea pielii. Acesta previne apariţia ridurilor, a dermatitei sau a acneei. Găseşti acest ulei în magazinele naturiste. Combină într-un pulverizator ulei de măceşe şi apă şi hidratează-ţi tenul des, mai ales vara. Amestecul îţi va proteja pielea de acţiunea nocivă a substanţelor chimice şi a radicalilor liberi, care accelerează îmbătrânirea celulară.

 

Sursa

Distribuie articolul: