Anual, pe 16 octombrie se celebrează Ziua Mondială a Alimentației. Specialiștii atrag atenția asupra faptului că în ultimele decenii, ne-am schimbat dramatic modul de alimentație ca rezultat al globalizării, urbanizării și creșterii veniturilor.

Obezitatea și alte forme de malnutriție afectează aproape fiecare a treia persoană, iar prognozele arată că până în 2025 aproape jumătate din populația de pe glob va fi afectată de acest lucru, menționează AGORA.md.

Vedeți în continuare 10 date importante la acest subiect:

Combinația dintre alimentația nesănătoasă și stilul de viață sedentar a dus la creșterea gradului de obezitate, nu numai în țările dezvoltate, dar și în țările cu venituri mici, unde foamea și obezitatea coexistă adesea. Iată doar câteva date pe care ar trebui să le cunoști:

1. Peste 800 de milioane de oameni suferă de foamete.

2. Peste 670 de milioane de adulți și 120 milioane de băieți și fete (între 5-19 ani) sunt obezi.

3. Peste 40 de milioane de copii sunt supraponderali.

4. Peste 150 de milioane de copii sub cinci ani suferă de opriri în creștere și peste 50 de milioane sunt afectați de risipa de alimente.

5. Alimentația nesănătoasă combinată cu stilul de viață sedentar, au depășit fumatul ca factor de risc numărul unu în lume provocator de dizabilitate și decese prin boli.

6. Cea mai mare parte a populației lumii trăiește în țări unde excesul de greutate și obezitatea ucid mai mulți oameni decât foametea.

7. Se estimează că în fiecare an se cheltuie 2 trilioane de dolari pentru a trata problemele de sănătate cauzate de obezitate.

8. 7 miliarde de oameni duc lipsă de nutrienți necesari corpului uman.

9. Deteriorarea mediului cauzată de sistemul alimentar ar putea crește de la 50% până la 90% consumul crescut de alimente procesate, carne și alte surse animale produse din țările cu venituri mici și medii.

10. Dintre aproximativ 6.000 de specii de plante cultivate pentru consumul alimentar de-a lungul istoriei umane, astăzi doar 8 furnizează mai mult de 50% din caloriile noastre zilnice.

Anul acesta, Guvernul și Parlamentul de la Chișinău au aprobat instituirea Zilei Mondiale a Alimentației, marcată la 16 octombrie, ca sărbătoare oficială. 

Sursa: AGORA