Interviurile sunt ca niște întâlniri romantice. Unele sunt foarte reușite, pe când altele te fac să te întrebi ce s-a întâmplat cu versiunea ta inteligență și șarmantă.

Toți cei care au trecut de la interviuri complet ratate pentru niște joburi entry-level la succes masiv în urma unor interviuri pentru funcții înalte au aplicat același principiu de aur: nu te abate de la pregătire! Potrivit andreearaicu.ro, primul pas este anticiparea întrebărilor generale de care te lovești la orice interviu. Dacă treci cu brio de ele, șansele tale de reușită sunt foarte mari.

Ce știi despre compania noastră?

Angajatorii caută un interest autentic și o cercetare amănunțită și vor ca tu să oferi informații specifice și nu doar ce poți găsi în secțiunea „Despre noi” de pe site-ul lor. Gândește-te la realizări importante, produse și audiență. Mai presus de toate, vor să știe că înțelegi business-ul lor și îl poți explica cu ușurință.

Ce experiența profesională ai?

În alte cuvinte: „spune-ne puțin despre tine”. În loc să te gândești pe moment la date și nume de companii la care ai lucrat, pregătește partea asta din timp și oferă detalii relevante despre responsabilitățile și reușitele tale anterioare.

Întrebare capcană: ce ți-a plăcut cel mai mult la fostul job și de ce? Aici recrutorii vor să știe ce te motivează: rezultate, interacțiunea umană, provocări, etc.

De ce îți dorești acest job?

Ce vor să afle de fapt este dacă te potrivești natural cu echipa și cultura lor organizațională, dacă valorile tale se aliniază cu misiunea lor.

Răspunsul tău trebuie să țină cont de toate acestea și să te prezinte într-o manieră pozitivă, profesională și să motiveze temeinic dorința ta de a face parte dintr-o nouă companie.

Care sunt cele mai importante calități și cele mai mari defecte ale tale?

Modul în care te evaluezi spune multe despre contribuția pe care o poți aduce într-o firmă, așa că pregătește detalii și exemple, dar încearcă să rămâi modest.

Cât despre punctele slabe, acestea trebuie să fie concrete, așa că nu e o idee bună să spui că ești „perfecționist”. Totuși, cea mai bună abordare este să legi defectele de un obiectiv pozitiv, cum ar fi: „Sunt foarte concentrat pe rezultate și țin cu dinții de o bună organizare a lucrurilor. Unii ar putea spune că e prea mult, însă atitudinea asta mă ajută să respect cu ușurință termenele limită de zi de zi”.

Unde te vezi peste 5 ani?

Această întrebare prezentă la orice interviu e o invitație subtilă să aduci în discuție ambițiile și planurile tale de viitor.

Dacă nu ai un obiectiv clar, în loc să vorbești câte-n lună și-n stele, încearcă să deviezi puțin scopul întrebării. Spune că pentru tine e mai important CUM te vezi peste 5 ani. În viitor, te vezi „având mai multe responsabilități și rezultate și mai răsunătoare”. Formulează un răspuns general, simplu, dar eficient.

Cum te-ar descrie fostul tau șef?

Majoritatea oamenilor vor să plece de la actualul loc de muncă din cauza superiorului lor direct și, din acest motiv, o astfel de întrebare e pe cât de des întâlnită la interviu, pe atât de legitimă. Gândește-te la ultima evaluare profesională avută și pune accent pe părțile pozitive. Include cuvinte ca inițiativă, leadership, dezvoltare, responsabil în răspunsul tău. Să-ți vorbești fostul manager de rău nu este o strategie bună, așa că păstrează-ți demnitatea și discreția când e vorba de așa ceva.

Descrie o situație dificilă căreia i-ai făcut față cu succes la jobul anterior

Cum funcționezi în situații dificile, modul în care reacționezi la stres și presiune prezintă multă importanță pentru orice angajator. Pregătește cel puțin 2 exemple, dar nu pune accentul pe partea dramatică a evenimentelor, ci subliniază soluția ingenioasă la care ai recurs.

Care a fost cea mai grea decizie pe care a trebuit să o iei?

Liderii sunt la mare căutare. Chiar dacă postul pentru care ai aplicat nu este unul de conducere, recrutorii tot caută să vadă inițiativă. Vor să știe cum relaționezi cu alți oameni, dacă îți poți asuma răspunderea și dacă ești capabil de a lua decizii.

Răspunsul tău trebuie să includă toate acestea și să conțină următoarele elemente: inițiativă + aptitudini sociale + capacități de analiză. Alege un exemplu care să cuprindă detalii despre părțile implicate, procesul tău de decizie și impactul avut. Ține minte că nu orice decizie de business trebuie să fie luată la sânge, așa că dacă ești în mod natural empatic și asta te-a ajutat să iei decizii bune până acum, arate-le și lor acest atu.

Descrie jobul tău ideal

Partea asta este la mare modă printre companiile tip start-up. Chiar și așa, tot spune multe despre tine.

Gândește-te cum arată succesul în viziunea ta și formulează un răspuns care este la intersecția dintre aptitudinile, valorile și pasiunile tale. Asigură-te că menționezi faptul că dedicația și perseverența ta sunt cele care mereu te-au făcut să ai succes până acum și că tot ele te recomandă pentru jobul în discuție sau orice altă provocare viitoare.

Elementul surpriză

Acest element surpriza e tot mai des întâlnit. Așteaptă-te la o întrebare capcană, sau la o situație fictivă pe care să o rezolvi pe loc. Întrebarea poate să fie chiar nebunească și deloc legată de specificul firmei, de vreme ce angajatorii vor să vadă cum reacționezi.

S-ar putea să te întrebe de bancul tău preferat sau să-ți propună să devii creativ cu o cutie de chibrituri. Trebuie să fii natural, să le demonstrezi că poți să fii flexibil și să te adaptezi ușor. Nu trebuie să îți fie frică să te amuzi pe seama ta sau să ieși puțin din tipare.

Data viitoare când mergi la un interviu de angajare, pregătește răspunsurile din timp.

SURSA