Se întâmplă să ne confruntăm cu depresie, cu fluctuații de greutate sau de energie și să nu reușim să ne dăm seama care este cauza acestor simptome. Una dintre cauzele deteriorării sănătății noastre este glanda tiroidă sau, mai bine zis, diversele tulburări pe care aceasta le suferă.

Afecțiunile tiroidiene: Tiroida este o glandă sub formă de fluture care se află la nivelul gâtului și al cărei rol este de a produce și a stoca hormoni, având practic un rol esențial în buna funcționare a metabolismului, influențând dezvoltarea și regenerarea normală a țesuturilor, producția de energie și de căldură sau ritmul cardiac, notează elle.ro.

Atunci când nu funcționează corect, glanda tiroidă poate elibera o cantitate prea mică de hormoni, ceea ce duce la hipotiroidism sau, din contră, una prea mare creând hipertiroidism.

Dacă persoanele care suferă de hipotiroidism au simptome precum epuizare și oboseală, depresie, dificultăți de concentrare, creștere în greutate, senzație de frig sau constipație, cei care sunt afectați de un exces de hormoni manifestă o stare de nervozitate și irascibilitate crescută, pierdere în greutate, tranzit intestinal accelerat sau insomnii.

Iată cum poți preveni toate aceste afecțiunile tiroidiene pentru a te putea bucura de o viață sănătoasă:

1. Află istoricul medical al familiei tale

Dacă în rândul persoanelor din familia ta, părinți, frați, au existat afecțiunile tiroidiene, șansele ca și tu să fii afectată cresc considerabil. În cazul în care există astfel de antecedente este recomandat să previi instalarea bolii printr-un consult la medicul endocrinolog.

2. Fă-ți controale periodice

Pe lângă testul fizic pe care medicul îl poate face, prin palparea gâtului pentru a se asigura că nu se simt noduli sau orice alt tip de anomalii, analizele de sânge sunt metoda cea mai concludentă. Măsurând nivelul de TSH (hormonul de stimulare al tiroidei), medicul poate stabili dacă parametrii în care funcționează tiroida sunt normali sau nu.

În cazul în care rezultatul testului îți indică faptul că suferi de o boală a tiroidei, o primă soluție pentru tratare o reprezintă medicamentele, însă aceasta, în funcție de caz, poate fi completată de o procedură de distrugere a unor celule tirodiene sau chiar de o intervenție chirugicală de îndepărtare a tiroidei.

3. Crește cantitate de iod

Pentru o bună funcționare, tiroida are nevoie de o cantitate normală de iod. De exemplu, dacă alimentația ta este săracă în iod, șansele ca tiroida să crească în volum se măresc.

Pentru femeile însărcinate se recomandă administrarea de vitamine și suplimente ce conțin iod tocmai pentru a se asigura că produc suficientă cantitate atât pentru ele, cât și pentru copil.

4. Nu te feri de legumele crucifere

S-a creat un mit legat de consumul legumelor crucifere precum conopida, varza, gulia, kalele sau ridichiile cum că ar crește riscul apariției a unora dintre afecțiunile tiroidiene. Medicii ne liniștesc și ne spun că doar consumul în cantități extrem de mari poate avea repercusiuni în acest sens asupra sănătății noastre. Urmează o dietă normală, diversificată și bogată în legume și fructe, pentru a te menține sănătoasă!

5. Supraveghează boala

În cazul în care ai fost depistată fie cu hipotiroidism, fie cu hipertiroidism, nu numai că va trebui să urmezi cu strictețe un tratament, însă va trebui să și monitorizezi boala constant. De-a lungul timpului nivelul tiroidei poate varia, de aceea testarea permanentă este esențială pentru a-ți fi administrat tratamentul corect.

Sursa foto: Google.com

Vezi și: Medicul de familie ne explică ce este intoxicația alimentară și ce măsuri de prim-ajutor putem acorda în caz de toxiinfecție

Distribuie articolul: