Cu siguranță arahidele sunt îndrăgite, dacă nu de toți, atunci de foarte mulți dintre noi. Sub orice formă. Acestea sunt și folositoare, și gustoase. Cu toate astea, arahidele pot provoca reacții alergice, și nu doar sub formă de mâncărime, urticarie, nas înfundat, strănut sau lăcrimare, dar și deosebit de periculoase pentru fiecare al 50-lea copil!

Alergologii consideră că circa 10% dintre copii sunt sensibili la arahide, iar 1-2% dintre copii se pot dezvolta complicații severe, până la șoc anafilactic – o stare care pune în pericol viața. Din păcate, se întâmplă și asemenea cazuri.

Persoanele alergice la arahide pot deasemenea reacționa la alergenii de alune, pelin, mere, piersici, morcov, soia, kiwi, țelină, mazăre, linte, prune.

Problemele de diagnosticare

Testele de screening la alergenii de arahide, oferite astăzi de laboratoare, deși sunt foarte valoroase, totuși nu ne permit să răspundem la un întreg set de întrebări foarte importante. De exemplu, poate oare presupusa alergie la arahide să fie „falsă”, adică să fie o consecință a alergiilor încrucișate, de exemplu, la mesteacăn sau la alți alergeni? Sau poate ea nu este deloc periculoasă. Sau este atât de periculoasă, încât te poți doar uita la arahide, în cel mai bun caz. 

Posibila problemă poate fi acum prevăzută, deci și evitată!

Medicina nu stă în loc și în lume recent a apărut un test molecular cu posibilități noi, care permite să deosebim alergia „reală” la arahide de cea „falsă”, să se prezică riscul de reacții severe (dacă acestea se vor dezvolta sau nu), să se aleagă varianta optimă de imunoterapie. Dar poate cel mai important: să se răspundă la întrebarea cum influențează prelucrarea termică asupra alergenicității arahidelor. După cum spun experții, diagnosticarea moleculară este „performanța de top” în alergologia modernă.

Unde se poate face analiza

Astăzi în Republica Moldova diagnosticarea alergologică moleculară pentru arahide este oferită doar de laboratorul medical Alfa Diagnostica. Costul analizei este 700 de lei, iar informațiile primite merită acești bani. Mai multe despre acest test puteți afla pe site-ul oficial al laboratorului.

 

Distribuie articolul: