Rețeta îi aparține lui Arthur Orotto, iar despre cât de benefice sunt roșiile, vezi într-un material prcedent pe care ți l-am prezentat. Aveți mai jos rețeta pentru 8 porții (a câte 125 g), iar timpul de preparare este de 20 de minute. Secretul unui sos marinara mai gros este timpul de fierbere – cel puţin o oră! Astfel acesta se va prinde de paste. Această reţetă conţine şapte alimente de bază.

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de măsline;
  • 2 linguri pătrunjei clătit, uscat şi tocat fin,
  • 2 linguri frunze de ţelină, clătite, uscate şi tocate fin,
  • 2 linguri ceapă galbenă, clătită, uscată şi tocată fin,
  • 1 căţel mare de usturoi, tăiat în sferturi,
  • sare după gust,
  • 1 linguriţă pastă de tomate,
  • 1200 g roşii conservate după reţetă italiană,
  • 450 g sos de roşii,
  • 1/2 cană vin alb sec
  • 1/2 linguriţă praf de copt,
  • 1 vârf de cuţit piper negru.

Instrucțiuni:

Se pun roşiile întregi într-o sită. Se storc la mână, până ce sânt aproape uscate. Nu se aruncă sucul obţinut. Se taie roşiile, mai mare sau mai fin, după cum se doreşte. După ce roşiile au fost tăiate, se adaugă sucul. Se încălzeşte un vas mare, se pune uleiul de măsline. Imediat după ulei se adaugă ceapa, usturoiul, pătrunjelul şi frunzele de ţelină şi se face un sote, amestecându-se din când în când. Se adaugă vinul, se amestecă şi se ţine pe foc până ce scade vinul. Se adaugă un vârf de cuţit de piper şi se dă focul la mediu.

Se toarnă sucul de roşii şi roşiile, sosul şi pasta de roşii; se măreşte focul şi se lasă până aproape de fierbere. Se micşorează focul şi se amestecă până ce usturoiul devine moale, aproximativ 50 minute sau o oră – se testează periodic, prin apăsarea usturoiului de marginea tigăii. Când usturoiul este moale, se scoate şi se toacă mărunt. Se pune înapoi în sos. Se lasă să fiarbă în continuare la foc mic, încă 15 minute. Se gustă sosul cât este pe foc şi se adaugă sare, dacă este nevoie. Se pune praful de copt la final, se amestecă până se dizolvă, pentru a reduce aciditatea sosului.

Sursa: „101 alimente care vă pot salva viața” de David Grotto, Iași, Polirom, 2009

Autor: Daniela Gorincioi, stagiară ȘSAJ

Distribuie articolul: