Luminița Suveică este bine cunoscută în medicina de la noi, pornind de la cele mai simple funcții: de laborant sau asistentă și până la titlul de cel mai bun medic de familie în 2003. Are la moment peste 100 de articole naționale și internaționale, publicate în diverse lucrări științifice, 4 cărți scoase de sub tipar, 10 ghiduri și deține 17 medalii de aur și una de argint la forumuri internaționale pentru lucrări științifice. Care a fost primul job și ce și-a cumpărat din primul salariu, am aflat în campania #FirsJob de la Luminița Suveică, medic șef al Centrului de Sănătate Publică.
„Au trecut foarte mulți ani de atunci, nici nu exista leul moldovenesc, erau pe atunci niște cupoane, care foarte repede se devalorizau. Eu am început a lucra chiar din primul an de studenție și am trecut toate etapele în medicină. Primul job a fost de preparator la catedra de biologie la Institutul de Medicină (prin 1987). Apoi în anul III de studenție, când știam mai multă medicină, am fost acceptată să fac servicii de noapte în calitate de asistentă medicală în secția de hepatologie a Spitalului Clinic Republican. Am învățat foarte multe acolo, deoarece fiind una din cele mai grele secții, a trebuit să cunosc și acordarea primului ajutor și să pregătesc o perfuzie, și să fac injecții în venă… de toate”, își amintește Luminița Suveică.
Lucrând în anii de studenție poți mai ușor să aplici cunoștințele teoretice în practică, recunoaște șefa Centrului de Sănătate Publică. A început totul de la zero, făcea economii de bani, iar din primul salariu i-a ajuns să-și cumpere doar o pereche de pantofi.
„Acum mă îmbrac mai mult la designeri autohtoni, iar pe atunci nici vorbă de designeri! Hainele frumoase le puteau procura doar cei ce aveau relații. Eu aveam o croitoreasă cunoscută, care, din stofe ieftine, îmi făcea niște ținute foarte frumoase. Primul salariu a fost 40 de ruble, din care mi-am cumpărat doar o pereche de pantofi. Foarte mult am pierdut în perioada cupoanelor. Știu că după nuntă am avut un sac de cupoane, nu mai știu câte exact, dar am cumpărat doar un frigider pe ele (era prin 1993)”, mai spune nutriționista.
„La primul meu job de preparator la catedra de biologie pregăteam sala pentru lecții, seminare cu materiale informative: tăblițe, materiale didactice în formă de postere (atunci nici nu existau calculatoare și de multe ori îmi plăcea să asist și la lecții. Mai ajutam colaboratorii catedrei în activitatea științifică. A fost o practică destul de bună pentru mine, am avut mentori foarte buni, care m-au ajutat mult în formarea mea ca medic, ca persoană, cărora le mulțumesc mult și le sunt foarte recunoscătoare”, spune astăzi Luminița Suveică.
Vacanțele de vară le petrecea la bunei, acolo unde a învățat un lucru foarte important:
„Aveam grijă de pui, de rațe, de boboci, de iepuri, de porci, oi, vite, căci buneii mei au avut o gospodărie mare. Am învățat toate lucrurile casnice să le fac, dar mai presus de toate mi-au educat grija și responsabilitatea. Apoi toamna mergeam cu colegii la lucru în colhoz să culegem roșii, struguri, mere… Lucrul îți dă o experiență de viață, o bună practică ca să te poți descurca în viață, te învață să fii disciplinat, responsabil și primești o satisfacție enormă atunci când îți vezi rezultatul muncii tale”, spune pentru EA.md Luminița Suveică.
Crede că experiența și perseverența au ajutat-o să meargă mai departe, să aibă mereu cerințe mai mari de la sine, să învețe cât mai multe și să obțină recunoaștere.
„Titlul de „Cel mai bun medic de familie”, luat în 2003 mi-a dat foarte multă încredere în mine. Tot atunci am început să predau la catedra medicină de familie, unde activez și astăzi în calitate de Conferențiar Universitar. Nu m-am oprit – am vrut să fac știință și am făcut teza de doctor, dar și specializarea în endocrinologie și nutriție, iar apoi mi-am luat masterul în management. Toate au fost obținute prin muncă zilnică, agenda bine programată și zilnic evaluată, perfecționare continuă, medicală și personală, disciplină și multă responsabilitate”, ne mai dezvăluie nutriționista.
Foto: EA.md