Două volume dedicate Mitropolitului Gurie Grosu al Basarabiei, scrise de soții Silvia și Igor Grossu. Aceastea conțin publicistica și lucrările științifice și dogmatice ale mitropolitului, unul dintre primii clerici din Basarabia care a introdus serviciul divin în limba română. Volumele fac parte dintr-o trilogie și a fost pregătită timp de mai mulți ani pentru a vedea lumina tiparului.

Volumul conține și abecedarul realizat de Mitropolitul Gurie Grosu la începutul secolului trecut, pentru care a fost exilat  de autoritățile țariste. Autoarea, profesor universitar, conferențiar Silvia Grossu, care a îngrijit ediția, povestește mai  multe despre aceste cărți.

„Când mă refer, ca și  proiect de suflet, atunci nu vorbesc doar despre o carte, dar despre două. Prima e realizată în 2007, atunci a văzut lumina tiparului. Bineînțeles, ea e realizată pe parcursul mai multor ani. În 2007, de la nașterea Mitropolitului Gurie, s-au împlinit 130 de ani. Întrucât, în 2007 eram deja  în plină societate democratică, nu mai erau interdicțiile pe care le suportau personalitățile noastre până atunci, ele puteau fi cunoscute și promovate. Mai multă lume a considerat necesar să se vorbească despre  Mitropolutul Gurie. Este neîndreptățit sub mai mult aspecte din istoria Basarabiei. Este valoarea noastră pe care am neglijato , fiind impuși de anumite situații, când aceste situații prevalau asupra tuturor”, declară Silvia Grossu.

unnamed2

„După independență, insistența celor de la primărie de a reboteza străzile, una din străzile orașului Chișinău a fost denumită în memoria Mitropolitului Gurie Grosu. Nu este o stradă importantă, însă ar fi fost bine dacă era una paralelă cu strada Mitropolitului Bănulescu Bodoni. Dar nu a fost nici o strategie, toate s-au întâmplat haotic, cum se mai întâmplă de altfel. Este o stradelă în sectorul Telecentru.

Așa cum prima conferință a fost în 1998 și au fost  materiale publicate în Literatura și Arta, citind acolo, m-am gândit că ele merită să fie puse  într-o carte de revocări ale Mitropolitului Gurie. M-am gândit mai mult și mă gândesc și acum la personalitatea acestuia și-mi dau seama că m-a marcat încă din 1986, prima mea deplasare de a studia presa din Basarabia, dar la Moscova. Și, într-un depozit enorm de publicații periodice din toată Uniunea Sovietică, am dat de numele Mitropolitului sub niște articole din ziarul Moldovanul.

Pe urmă, trecând la studierea presei din perioada interbelică, după 1989-1990, și am putut chiar să merg în România și  să văd ce multitudine de  publicații am avut noi și ce bogății ni s-au ascuns, atunci numele Mitropolitului a apărut primul. Și eu mi-am dat seama că Mitropolitul Gurie este o figură monumentală”, recunoaște co-autoarea cărților.

unnamed

„Distingem două perioade, până în 1917, ce a făcut el sub stăpânire rusească și după 1917, ce făcut el în noua configurație Basarabia. Deci, până în 1917, pe acest tărâm al revalorificării, el a făcut această mișcare, a fost revista Luminătorul , el a făcut toate demersurile pentru deschiderea tipografiei, el a făcut prima bucoavnă destinată moldovenilor. Deci, până atunci bucoavnele era moldo-ruse. El a făcut primul abecedar. Despre acest abecedar este scris în cartea a doua. Noi datorăm reforma naționalizării o datorăm și aceste cărțulii. Și iată acesta apare în 1917, deci bucoavna el o transformă în abecedar cu grafie latină. În baza acestui abecedar se face reforma școlară. Vreau să spun că basarabenii trebuie să-și cunoască istoria, pentru că au cu ce se mândri. Naționalizarea școlii a început în 1917, ca și alte reforme”, ne mai povestește Silvia Grossu.

unnamed1

Al doilea volum conține mai multe poze, inclusiv din viața și activitatea Mitropolitului. De unde le-ați  cules?

„Pozele din primul volum  și al doilea, cele mai multe sunt inedite. Poze din familie, întrucât este frate de bunel pentru soțul meu, în familia soțului meu s-au păstrat fotografii. Noi chiar am descoperit cu Igor, soțul meu, în podul casei, mai multe fotografii. Sunt vinietele bunelului . Bunelul său a învățat cu Ion Inculeț. Oricum vreau să spun că și Mitropolia Basarabiei și cea a Moldovei, au ca valoare  figura Mitropolitului Gurie. Mitropolia Moldovei, la sugestia noastră, încearcă să restaureze o casă în memoria Mitropolitului Gurie.

Mitropolia Basarabiei a numit acest an „Anul lui Alexei Mateevici și al lui Gurie Grosu”, sunt 100 de ani de la „Limba noastră”, de la „Abecedar”, ani ca valori culturale. Dar dacă să vorbim despre servirea bisericească, atunci găsim tot aceste personalități valoroase. De aceea anul acesta se fac mai multe comemorări, se fac conferințe, serate duhovnicești. Și anul acesta, așa am înțeles eu, la Catedrala Sfântul Petru și Pavel, va fi pus bustul Mitropolitului Gurie Grossu”, ne-a mai relatat autoarea volumelor dedicate acestei personalități.

 

Distribuie articolul: