Pentru îndeplinirea cu succes a „funcţiei de părinte” sunt necesare câteva trăsături de personalitate : responsabilitate, realism, autocontrol, empatie, altruism. De asemenea, o fermitate îmbinată cu flexibilitate, totul pe un fond de iubire necondiţionată, combinată cu adaptabilitatea la nevoile copilului - sunt nevoi care sunt din ce în ce mai mari pentru creșterea copilului.

Psihologul Cezara Dilevschi relatează mai multe despre modul de „educare” al unor părinți în cadrul emisiunii „Acasă Devreme” de la Jurnal TV. Deci, sunt trei stiluri parentale: autoritar,  permisiv și democratic.

Stilul parental autoritar,  denumit şi stil educaţional traumatic, corespunde unui stil de educaţie în cadrul familiei extrem de sever, rigid şi restrictiv, la care se adaugă şi pedepsele corporale. De cele mai dese ori, stilul autoritar este neconceput de părinți, deoarece ei consideră că violența fizică și psihică este un mod eficient de educare a copilului.

Stilul parental permisiv – se caracterizează printr-un grad înalt de disponibilitate afectivă şi un grad scăzut de control din partea părinţilor. În așa situații copiilor le sunt îndeplinite toate dorinţele şi nu le sunt interzise comportamentele neadecvate, părinţii manifestă căldură şi interes faţă de tot ceea ce face copilul, se consultă cu acesta când iau o decizie care îl priveşte, libertatea de expresie se află pe primul plan.

Stilul democratic este și stilul recomandat de psihologi. Acesta se caracterizează prin echilibru parental, disponibilitatea afectivă şi controlul se află în armonie. De obicei, în acest stil părintele pune pe primul plan binele copilului, respectându-i  întotdeauna drepturile.  Modul de gândire şi comportamentul părintelui este democratic, adică au drepturi egale în familie, aceleași reguli pentru toţi, pe bază de comunicare, afecţiune şi flexibilitate.

Psihologul Cezara Dilevschi recomandă părinților să abordeze stilul democratic de educare a copilului.

„Pentru abordarea acestui stil, părintele trebuie să fie extrem de flexibil și în comun acord. Într-o atmosferă calmă, acasă, liniștiți se stabilesc niște reguli zilnice de comportament. Deci, regulile le putem stabili când copilul are deja 3-4 ani”.

O dată ce se stabilesc aceste reguli, ele trebuie respectate nu doar de copil, dar și de părinte, în primul rând. Dacă s-a convenit că se mănâncă doar la bucătărie, păi doar la bucătărie mănâncă și părintele. Mama sau tata  este nu doar cel care face reguli, dar este modelul de executare al lor.

De ce este atât de important stilul parental pe care îl aplică părintele? Deoarece se află într-o strânsă legătură cu dezvoltarea creierului copilului – până la vârsta de 3 ani se realizează aproximativ 80% din dezvoltarea acestuia. De asemenea, în jurul vârstei de 3 ani, creierul copilului este de două ori mai activ decât al unui adult şi astfel, achiziționarea de cunoştinţe şi abilităţi se poate desfăşura optim, dacă există un climat favorabil din punct de vedere emoțional și afectiv în familie.

Sursa: Jurnaltv.md

Foto: Kidspots.ro, eusuntalinarea.com