Încă de pe vremea când era la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, Aliona Baciu se întreba ce gust au sonatele lui Bethowen sau muzica lui Mozart. Astăzi a reușit să creeze un gust pentru multe dintre melodiile preferate și, de fiecare dată când mai realizează un desert „MamZelle”, îi vine pe loc în minte și un cântec potrivit. De la profesia de pedagog muzical până la lucrul de cofetar a fost doar un pas, iar decizia a luat-o și grație gemenilor care i-au binecuvântat viața. Vă avertizăm că urmează un reportaj amețitor de dulce, iar vinovata este Aliona Baciu.

„Eu cred că schimb Moldova prin deserturile pe care le fac, dar și prin muzica pe care acestea o generează, întâi de toate mie, apoi și celor care îmi savurează creația.

Toate postările din mediul virtual legate de MamzElle sunt însoțite de o piesă. Fiecare desert nou are și o melodie. Piesa este legată de dispoziția mea din ziua respectivă, sau e o lucrare ce m-a inspirat.

 

MamzElle vine de la „Mademoiselle” (trad. din fr. – domnișoară). Este de fapt un alintuș, un botez neoficial al fetiței mele, Bianca, căreia îi ziceam MamzElle atunci când numai se născuse.

Am înțeles că cel mai mare secret este măsura. Balanța asta pe care tu singur ți-o faci. Încă învăț să spun nu, pentru că în cazul ăsta plătesc cu confortul meu, cu timpul meu, mai scump pe zi ce trece.

arpintin baciu

Am niște reguli legate de activitatea mea de care mă țin cu strictețe, spre exemplu: nu voi face un tort de 20 de kg niciodată! Mai bine fac două sau trei torturi mai mici, pentru că eu mă gândesc în primul rând la confortul clientului: cum îl va tăia, transporta, etc. Sunt mai multe reguli de la care nu vreau să mă abat.

Este foarte necesar în orice faci să „dai cu capul în gard”, dar cel mai necesar este, cred, să știi să îți faci concluziile. Dacă o pățești prea des înseamnă că nu ți-ai făcut tema de acasă.

Copiii au venit atunci când eram deja un om format. Au bulversat o bună parte din viața noastră, însă au rămas niște reguli de viață pe care poate părinții ni le-au dat încă în cei șapte ani de-acasă. De fapt ei au marcat momentul decisiv în care am zis că nu mă mai întorc în pedagogie. Am înțeles că, fiind pedagog, nu voi putea face pentru ei ceea ce am făcut cândva pentru alți copii.

baciu

Un om nu poate altfel decât să evolueze continuu. Întotdeauna am făcut ceea ce îmi place. Iar dacă un loc de muncă nu mi-a plăcut, am depus cererea și am plecat, pentru că simțeam că mă sufoc. Nu am așteptat acei trei ani ca să stau la un job și nici măcar două săptămâni, cât cere legislația (râde).”

Interviul face parte din campania „15 femei care schimbă Moldova”, lansată de Avon cu ocazia aniversării celor 15 ani de activitate.

Foto: Avon.md

P