Ți-a spus cineva vreodată că ești perfecționist/ă? Dacă da, să știi că în acest material vei putea afla răspunsul. 

De multe ori, obişnuim să trecem perfecţionismul pe lista calităţilor noastre, însă o astfel de gândire reprezintă o capcană. Perfecţionismul poate aduce efecte pozitive în ceea ce priveşte munca noastră, dar costurile asupra sănătăţii fizice şi emoţionale sunt mult mai ridicate.  Deci, perfecţionismul ascunde teama de eşec sau de a greşi. Modul în care gândim este că mai bine aşteptăm până când suntem siguri că vom reuşi, decât să încercăm ceva nou sau să acţionăm şi rezultatele să nu fie cele dorite.

Astăzi noi te ajutăm să-ți dai seama dacă ești o persoană perfecționistă sau nu. Acești 9 indicatori nte vor ajuta să-ți dai seama dacă și cât de perfecționist/ă ești: 

Vrei să impresionezi tot timpul

Perfectionismul se formează din copilarie. La o vârstă fragedă, părinții și învățătorii îi încurajează pe copii să caute performanța și îi determină să-și dorească să fie cei mai buni, recompensându-i sau pedepsindu-i în mod specific. Perfectionistii învață de timpuriu sî se ghideze după motto-ul „realizez, deci exist!” și nimic nu-i încântă mai mult decât să-i impresioneze pe ceilalți cu performanțele lor. 

Simți că te epuizează cursa spre perfecțiune, dar consideri că acesta e prețul pe care trebuie sa-ă-l plătești pentru succes

Perfecționistul alege căile anevoioase (și adesea nesănătoase) ca să evite mediocritatea, pentru că știe că fără durere nu există câștig. A fi perfecționist nu înseamna neaparat a urmări performanța, ci poate însemna doar a fi dependent de muncă.

Critici foarte mult

A-i judeca pe alții este un mecanism comun de apărare: criticăm la alte persoane ce nu putem accepta la noi înșine, iar pentru perfectioniști există multe lucruri de neacceptat. A fi mai puțin duri cu ceilalți ne poate ajuta să fim mai îngăduitori și cu noi înșine.

Te deschizi greu față de alții

Cercetătoarea Brené Brown numește perfectionismul „scut de douăzeci de tone”. Un astfel de scut mai mult ne izolează decât ne protejează de ceilalți. Din cauza fricii de eșec și de respingere, perfecționiștilor le este greu să se expună sau să se arate vulnerabili, susține psihologul Shauna Springer: “este foarte dificil pentru cineva perfectionist sa impartaseasca detalii din viața sa privată. 

Ai tendința să iei totul foarte personal

Pentru că iau criticile foarte personal, perfecționiștii au o rezistența scăzută la ce numesc ei eșecuri. Provocările, greșelile nu-i clatină, îi dărâmă, pentru că la fiecare pas greșit li se confirmă cea mai profundă teamă a lor, aceea de a nu fi îndeajuns de buni. 

Ți se pare reconfortant eșecul altuia, chiar dacă nu are nicio legătură cu tine

Pentru ca perfecționiștii consumă mult timp și multă energie ca să prevină propriile eșecuri, ei pot găsi alinare și o oarecare plăcere în problemele altora. Pentru foarte puțin timp, acest lucru îi ajută să se simtă mai bine în pielea lor.

Ai multe pe suflet

Perfectionismul are, în general, rădăcini sociale, iar presiunile au mai degrabă surse externe decât interne. Presiunea de a reuși poate avea ca efecte secundare depresia, anxietatea, rușinea și vinovăția.

Ai aşteptări nerealiste nu doar de la propria persoană, ci şi de la ceilalţi

A fi perfect sau a face lucrurile perfect tot timpul este o aşteptare nerealistă. Pentru că suntem oameni, avem o serie de resurse limitate şi este firesc să mai şi greşim. Iar cu cât aceste standarde personale sunt mai ridicate, cu atât nu reuşim să le îndeplinim, pentru că ele sunt departe de a fi realizabile.

Perfecţionismul maschează nivelul scăzut al încrederii în sine

Persoanele cu un nivel al încrederii în sine ridicat ştiu că, pe lângă calităţi şi puncte forte, au şi slăbiciuni, defecte şi alte lucruri pe care nu le fac aşa bine, dar pe care le pot îmbunătăţi, când acest lucru va deveni o prioritate sau pe care le acceptă aşa cum sunt. Ele nu se aşteaptă să facă totul perfect şi nu se gândesc la aşteptările celorlalţi, ci doar se concentrează pe activitatea în sine.

Sursa: .waldenu.edu

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: