Femeile din întreaga lume sunt mai susceptibile de a face cancer de sân decât orice alt tip, altul decât cancerul de piele. În SUA, 1 din 8 femei va fi diagnosticată cu cancer de sân la un moment dat în viața lor. În Republica Moldova, incidența cancerului de sân în anul 2021 a constituit 31,7 cazuri la 100 mii populație sau 1 123 de cazuri absolute.

Cancerele sunt boli complexe care provin din multe cauze diferite. Dar anumiți factori de stil de viață vă pot crește șansele de cancer de sân. A avea una sau mai multe dintre aceste trăsături nu înseamnă că vei face boala. Și puteți face cancer de sân chiar dacă nu aveți deloc factori de risc.

Greutatea. Jumătate din populația Moldovei este supraponderală sau obeză. Riscul de cancer de sân crește cu kilogramele în plus, mai ales dacă le adaugi după menopauză. Iar supraponderalitatea sau obezitatea face ca cancerul să reapară. Dar nu toate grăsimile sunt la fel. Tipul din jurul burticii este mai periculos decât cel de pe șolduri sau coapse. Acesta influențează hormonul numit insulină, care eliminat prea mult poate alimenta creșterea celulelor canceroase.

Scăderea cu doar 5%-10% din greutatea corpului poate face diferența. Dacă trebuie să slăbești, ținește o jumătate de kilogram pe săptămână până când îți atingi obiectivul.

Alcoolul. Dacă bei prea mult, îți crește nivelul de estrogen și alți hormoni legați de cancerul de sân. De asemenea, el poate deteriora celulele ADN. Dacă bei trei sau mai multe băuturi alcoolice pe săptămână, riscul tău crește cu 15%. Mai crește cu 10% pentru fiecare băutură dincolo de cele trei băuturi zilnice. Băuturile nealcoolice sunt un înlocuitor fără riscuri.

Fumatul. Șansele tale de a avea cancer de sân sunt mai mari dacă ai început să fumezi înainte de vârsta de 17 ani.

Hormonii. După ce multe femei au oprit terapia de substituție hormonală la începutul anilor 2000 la sfatul experților, ratele cancerului de sân au scăzut în rândul femeilor aflate în postmenopauză – cele care au trecut peste menopauză.

Progesteronul și estrogenul administrat în timpul menopauzei timp de mai mult de 5 ani cresc riscul. Pilulele contraceptive pot face același lucru. Ele eliberează cantități mici de hormoni. Când încetați să le luați, riscul scade.

Radiația. Această energie din undele electromagnetice este peste tot în jurul nostru, cum ar fi în pământ și din razele X medicale. Cercetările arată că poate exista o legătură între cancerul de sân și radiații. Dar nu este clar că există o legătură între cancer și o formă diferită de radiație, cu energie scăzută, numită radiație cu radiofrecvență, care provine de la telefoane mobile sau dispozitive Bluetooth sau Wi-Fi.

Întârzierea nașterii. Riscul de cancer de sân este mai mare dacă prima ta sarcină este după vârsta de 30 de ani. Acest lucru se datorează faptului că ești expus la mai mult estrogen de-a lungul vieții. Estrogenul provoacă creșterea majorității cancerelor de sân.

Sarcina vă ajută, de asemenea, să vă protejați de creșterea nesănătoasă a celulelor care poate duce la cancer.

Inactivitatea. O mare parte din viața modernă implică ședința. A fi sedentar crește șansele de obezitate și cancer de sân. Căutați modalități de a rămâne activ. Ridică-te și mergi de câte ori poți. Găsește o activitate care te ridică de pe canapea.

Vitamina D scăzută. Nivelurile scăzute vă pot expune la un risc mai mare de cancer de sân. Veți obține vitamina D din câteva alimente sau suplimente. Corpul tău o creează atunci când pielea absoarbe lumina soarelui. Poate chiar opri creșterea cancerului.

Dieta problematică. O dietă nesănătoasă este grea pe alimente foarte procesate – cum ar fi chipsurile, prăjiturile și bomboanele – și săracă în alimente integrale, cum ar fi cerealele integrale și fructele și legumele proaspete. Acest lucru vă poate crește riscul de cancer. La fel s-ar putea întâmpla dacă mâncați multă carne roșie și procesată. Alimentele gătite la temperaturi ridicate absorb substanțele chimice care cauzează cancer. Nu mâncați mai mult de trei porții de carne roșie pe săptămână. Un studiu care a analizat femeile tinere care au consumat multă carne roșie în anii adolescenței și la vârsta adultă a descoperit că au o șansă cu 22% mai mare de cancer de sân mai târziu în viață.

Distribuie articolul: