Aproape orice adult din lume consumă cafea, fie că optează pentru un caffee latte light, un espresso puternic sau un frappe răcoritor. Mulți, printre care poate și tu, o consideră băutura lor preferată, fără de care consideră că nu își pot începe ziua. Dar câte lucruri știi despre această băutură?

Cafeaua datează din anul 800 Î. Hr.

Legenda spune că păstorii de capră din secolul al IX-lea au observat efectul pe care îl avea cofeina asupra caprinelor lor, care păreau să „danseze” după ce mâncau fructul plantei Coffea. Un călugăr local a făcut apoi o băutură cu acest ingredient și a descoperit că îl ținea treaz noaptea. Sunt numite „boabe” din cauza asemănării cu legumele, dar sunt de fapt semințele unor fructe care arată ca cireșele.

Există două tipuri principale: Arabica și Robusta

Producătorii plantează în general Arabica. Deși mai puțin popular, Robusta are un gust mai puțin amar și conține mai multă cofeină.

Brazilia crește cea mai mare cantitate de cafea din lume

Astăzi, Brazilia produce aproximativ o treime din oferta mondială, potrivit Organizației Internaționale a Cafelei, adică de aproximativ două ori mai mult decât Vietnam, care se află pe al doilea loc.

Espresso înseamnă „presat” în italiană

Acest nume se referă la modul în care băutura este preparată, mai exact apa fierbinte este forțată prin cafeaua presată.

Mai multe persoane au încercat să interzică cafeaua

În 1511, liderii de la Mecca au considerat că aceasta stimulează gândirea radicală, așa că au scos-o în afara legii. Apoi, unii clerici italieni din secolul al XVI-lea au vrut să o interzică pentru că ar fi fost satanică. Cu toate acestea, Papa Clement al VII-lea a iubit atât de mult cafeaua, încât a ridicat interdicția și a binecuvântat cafeaua. Nu în ultimul rând, guvernul suedez din secolul al XVIII-lea a interzis cafeaua, pentru presupusele sale legături cu sentimentele rebele.

Decaf nu înseamnă că nu conține cafeină

O ceașcă de cafea fără cofeină conține 2-12 miligrame de cafeină. În comparație, o ceașcă obișnuită conține între 95 și 200 de miligrame.

O cană de cafea neagră conține doar 1 calorie

Problema apare atunci când sunt adăugați îndulcitori, lapte, siropuri sau frișcă. Unele cafenele, printre care și Starbucks, au băuturi care conțin până la 88 de grame de zahăr și 600 de calorii – mai mult decât un dublu cheeseburger!

Sursa

Distribuie articolul: