Menținerea unui stil de viață activ și a unei diete sănătoase poate ajuta la prevenirea problemelor renale. Alături de acestea, ai grijă la factorii mai puţini cunoscuţi care cresc riscul declanşării bolilor de rinichi.

 

Rinichii tăi sunt organe de mărimea unui pumn situate în partea inferioară a cutiei toracice, de ambele părți ale coloanei vertebrale.  Filtrează deșeurile din corp, excesul de apă și alte impurități din sânge. Acestea sunt stocate în vezica urinară și ulterior sunt expulzate prin urină. Poate nu ştiai, dar rinichii tăi reglează pH-ul, nivelul de sare și de potasiu din organism. De asemenea, produc hormoni care reglează tensiunea arterială și producția de globule roșii. Potrivit Healthline, rinichii susţin activitatea vitaminei D care ajută organismul să absoarbă calciul necesar pentru oase și musculatură. Iată de ce menținerea sănătății rinichilor este importantă pentru bunăstarea generală!

Acordă importanţă somnului

Un program bun de somn ajută şi rinichii. „Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că tulburările de somn favorizează apariţia bolilor renale, posibil ca rezultat al mediului inflamator și al activării simpatice‟, explică un studiu apărut în publicaţia „Journal of Clinical Sleep Medicine‟. De fapt, funcția rinichilor este reglată de ciclul somn-veghe, iar tiparele nocturne pot afecta boala cronică de rinichi.

Bea multe lichide

Aportul regulat și constant de apă este sănătos şi pentru rinichi. Apa ajută la eliminarea excesului de sodiu și a toxinelor din rinichi. De asemenea, reduce riscul de boli cronice de rinichi. Ai grijă să bei între un litru şi jumătate sau doi litri de apă pe zi! Factori precum o temperatură ridicată, exercițiile fizice, o eventuală sarcină sau alăptarea trebuie luaţi în considerare când calculezi necesarul zilnic de apă, pentru că vei avea nevoie de o cantitate mai mare.

Redu pe cât posibil cantitatea de medicamente

Dacă iei adesea medicamente analgezice fără a avea recomandarea medicului, este posibil să rişti probleme cu rinichii, deci ar fi mai bine să descoperi adevărata cauză a durerilor şi s-o tratezi în consecinţă, conform indicaţiilor specialistului. Şi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, precum ibuprofenul, pot afecta rinichii dacă le iei în mod regulat pentru dureri cronice, dureri de cap sau artrită. Aceste medicamente nu trebuie luate mai mult de zece zile pentru durere sau mai mult de trei zile contra febrei, dacă nu ţi-au fost prescrise.

Fii cât mai activ

Exercițiile fizice regulate sunt bune nu doar pentru slăbit. Pot reduce riscul de boli cronicede rinichi. De asemenea, normalizează tensiunea arterială și îmbunătățesc sănătatea inimii, ceea ce previne şi afectarea rinichilor. Nu este nevoie să alergi maratoane, ci doar să găseşti activităţi fizice plăcute. Mersul pe jos, alergatul, mersul cu bicicleta și dansul sunt alegeri excelente.

Renunţă la fumat

Cum, una dintre funcțiile principale ale rinichilor este de a elimina deșeurile din fluxul sanguin, consumul de produse care sunt în esență deșeuri poate suprasolicita rinichii. Fumatul creează probleme rinichilor tăi în două moduri cheie, conform Bestlifeonline. În primul rând, poate influenţa efectele medicamentelor utilizate pentru hipertensiunea arterială, iar hipertensiunea arterială este o cauză principală a bolii renale. În al doilea rând, fumatul poate exacerba simptomele unei boli de rinichi prin încetinirea fluxului sanguin.

Păstrează o dietă sănătoasă

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru rinichii tăi este să menții o dietă sănătoasă din care să facă parte fructele, legumele, inclusiv cele bogate în fibre. Evită alimentele procesate care pun presiune pe rinichi din cauza conţinutului mare de sare şi zaharuri.

Ţine glicemia sub control

Dacă suferi de diabet zaharat sau o afecțiune care provoacă o creştere a nivelului de zahăr în sânge este indicat să ai mai multă grijă de rinichi. Când celulele corpului tău nu pot folosi zahărul din sânge (glucoza), rinichii sunt forțați să lucreze pentru a filtra sângele. Dacă îţi menţii glicemia la un nivel normal, eviţi riscul de îmbolnăvire. De asemenea, ajută să mergi la analize anual, pentru a depista din vreme eventualele probleme şi pentru a preveni agravarea lor.

Distribuie articolul: