Ceaiul pudra Matcha devine din ce în ce mai popular, iar beneficiile acestuia devin din ce în ce mai cunoscute. Acest ceai este produs și foarte apreciat în Japonia, dar popularitatea sa crește atât în întreaga lume dar și în Republica Moldova.

Ce este Matcha?

 Pe scurt, Matcha este o pudră delicată care se obține prin măcinarea frunzelor de ceai verde. Acestea se amestecă cu apă fierbine și astfel, se naște ceaiul cu o aromă deosebită, inconfundabilă dar și cu proprietăți benefice asupra organismului.
 
Fiind un ceai verde la bază, Matcha provine din planta de ceai Camellia Sinensis, însa este cultivat diferit și are un profil nutrițional unic.

Cum se obține Matcha?

Fermierii japonezi obțin Matcha acoperind plantele lor de ceai cu 20-30 de zile înainte de a le recolta, pentru a le feri de lumina directă a soarelui. Acest lucru crește producția de clorofilă, mărește conținutul de aminoacizi și antioxidanți din frunzele de ceai și dă plantei o nuanță de verde închis.
 
Odată ce frunzele de ceai sunt recoltate, tulpinile și codițele sunt îndepărtate și frunzele sunt măcinate într-o pulbere fină, cunoscută sub numele de ceai verde Matcha.

Cele mai importante beneficii ale ceaiului Matcha pentru sănătate sunt:

 1. Bogat în antioxidanți

Matcha este bogat în catechine, o clasă de compuși care acționează ca antioxidanți naturali. 
Antioxidanții ajută la stabilizarea radicalilor liberi nocivi, radicali care pot afecta celulele, provocând boli cronice.
Pudra Matcha conține toate substanțele nutritive care se află intr-o frunză, de aceea acest ceai are mai mulți antioxidanți decât alte tipuri de ceaiuri. 
Studiile clinice arată că numărul anumitor catechine din Matcha este de 137 de ori mai mare decât în cazul altor tipuri de ceai verde. 
Includerea acestui ceai în dieta voastră de zi cu zi poate să ajute la prevenirea leziunilor celulare și poate reduce riscul apariției de boli cronice. 
 

2. Protejează ficatul

Ficatul joacă un rol esențial în eliminarea toxinelor din organism și procesarea nutrienților. Studiile arată că acest ceai, Matcha, ajută la protejarea ficatului. Ceaiul Matcha are un puternic efect detoxifiant fiind unul dintre cele mai bune și eficiente ceaiuri în susținerea procesului de eliminare a compușilor toxici și a metalelor grele din organism.
 

3. Îmbunătățeste funcțiile cognitive

Unele cercetări științifice arată că mai mulți compuși naturali din Matcha ar putea contribui la îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Cercetătorii au descoperit că acest ceai te ajută să fii mai atent, să ai un timp de reacție mai scurt, o memorie mai bună, dar și să te concentrezi mai bine. 
 

4. Ajută la prevenirea cancerului

Matcha este bogat în compuși care te ajută să previi apariția cancerului. Un studiu făcut pe șoareci de laborator arată că extractul de ceai matcha a diminuat dimensiunea tumorilor și a încetinit creșterea celulelor cancerului de sân. 
Bea cel puțin 2-3 căni de ceai Matcha pe zi pentru a avea o stare de bine crescută, pentru a avea energie, dar și pentru a preveni bolile, pe termen lung.
 

5. Îți protejează inima

Consumul de ceai ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă, dar te ajută și să reduci nivelul colesterolului rău (LDL) din sange, dar și niveul trigliceridelor. 
Acești factori ajută la protejarea sănătații inimii tale. 
Atunci când este combinat cu un stil de viață sănătos și activ și cu o dietă bogată în alimente sănătoase, ceaiul Matcha face minuni asupra organismului tău. 
 

6. Te ajută să arzi grăsimile

Dacă vă uitați la suplimentele care vă ajută să slăbiți, aproape toate conțin “extract de ceai verde”. Ei bine, ceaiul Matcha, este unul dintre cele mai bune sortimente de ceai verde, care te ajută sa arzi grasimile.
 
Acest ceai ajută la accelerarea metabolismului și la stimularea arderilor grăsimilor.
 
Studiile arată că administrarea de extract de ceai verde în timpul antrenamentelor te ajută să slăbești cu până la 17% mai mult decât dacă ai face antrenamentele fără un astfel de supliment. 
 

7. Ceaiul este foarte ușor de preparat

De ce am introdus aici acest beneficiu? Deoarece ceaiul verde matcha este foarte ușor de preparat. Asta însemană ca îl vei putea consuma zilnic chiar dacă nu ai foarte mult timp. Profită de faptul că acest ceai este delicios, dar și ușor de preparat! Pudra de Matcha combinată cu apă fierbinte poate să îți facă diminețile mai frumoase sau pauza de la serviciu mai relaxantă.
Puteți să preparați smoothie-uri cu Matcha, matcha latte, dar și budinci sănătoase pentru micul dejun.

Rețeta Matcha Green Tea Latte

Pune o linguriță de matcha într-o cana și toarnă 60 de ml de apă fierbinte peste. Apoi, amestecă cu măturica până se obține o spumă fină.
Preapară spuma de lapte la expresor sau la aparatul pentru spumarea laptelui.
Pune peste ceaiul matcha obținut anterior laptele spumat și amestecă cu o linguriță. Poți să presari deasupra latte-ului tău cacao sau pudră de matcha.

Distribuie articolul: