Pe lângă disconfortul și chiar durerile care vin la pachet cu menstruația, multe dintre noi se confruntă și cu acești trădători-prevestitori precum sunt coșurile. De ce apar și cum să scăpăm de ele aflăm de la specialista în dermatologie, dr. Irina Batîr, care a venit cu sfaturi utile pe pagina sa de Instagram, dedicată problemelor tenului.

De ce apare acneea în timpul menstruației?

Apariția/intensificarea acneei înainte de menstruație este direct legată de modificările hormonale.

Cu aproximativ 7-10 zile înainte de apariția sa, se observă următoarele procese fiziologice în organism:

  1. scăderea nivelului de estrogen
  2. creșterea nivelului de progesteron
  3. care este asociat cu sinteza testosteronului

Deși acneea afectează mai ales fața, ea poate apărea și pe spate sau piept. Din fericire, aceasta tinde să dispară la sfârșitul menstruației.

Cu ce îți poți ajuta tenul în această perioadă pentru a ameliora efectele acestor inflamații?

  • Nu îți mai atinge fața cu mâinile și nu „stoarce” nimic.
  • Pentru a împiedica dezvoltarea erupției cutanate adoptă rutina corectă de îngrjire (un gel de curățat fața, o soluție micelară, un toner și o cremă hidratantă) potrivită tipului de ten.
  • După spălare, șterge fața cu prosoape de hârtie sau schimbă prosoapele de față mai des (o dată la 2-3 zile).
  • Pentru a preveni o erupție profundă trebuie să schimbi regimul alimentar și să faci exerciții fizice zilnic. Este necesar să excluzi dulciuri, mâncăruri picante și grase. O astfel de dietă va îmbunătăți activitatea tractului gastro-intestinal și, de asemenea, o va curăța ușor.
  • Desigur, ar trebui să bei apă suficientă în fiecare zi. Apa ajută la eliminarea toxinelor din organism prin transpirație și urină.
  • Poți include și niște produse pe bază de retinoizi. Retinoidele sunt derivate ale vitaminei A care împiedică dezvoltarea de pete și sunt utilizate pentru a trata cazurile de acnee ușoare până la moderate. Există trei tipuri principale de retinoizi folosite pentru acnee. Acestea irită pielea și ajută la creșterea numărului de celule ale pielii. Celulele noi înlocuiesc celulele vechi, ajutând la vindecarea petelor din locurile existente, iar creșterea numărului de celule poate împiedica dezvoltarea de pete noi.

Un alt sfat ține de produsele care nu sunt destinate tratării acneei, dar sunt frecvent folosite, așa cum ar fi pasta de dinți. Dermatologa nu recomandă utilizarea acesteia deoarece ingredientele pe care le conține ar putea irita tenul și înrăutăți situașia.

Sursa: Instagram/IrinaBatîr

Citește și: Cauzele și tipurile de acnee, explicate de medicul dermatolog Irina Batîr (Video)