Organismul are nevoie de vitamine pe tot parcursul anului, dar la sfârșitul toamnei și începutul iernii, această nevoie devine deosebit de acută. Cum să satisfacem pe deplin organismul și ce ajută ca vitaminele să funcționeze într-un mod mai eficient?

Vitamina C

Vitamina C este liderul elementelor utile din domeniul frumuseții. Cu toate acestea, rezervele sale ar trebui să fie completate nu numai de dragul aspectului fizic plăcut: vitamina C este responsabilă în primul rând de întărirea sistemului imunitar. Îmbunătățește metabolismul, crește nivelul general de activitate și elimină toxinele din organism.

Se consideră că citricele sunt una dintre puținele surse semnificative de vitamina C din alimente, dar, de fapt, se găsește și în cantități mari în broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, varză albă, ardei gras, kiwi, mere.

Vitamina A

Vitamina A sau retinolul are proprietăți antiinflamatoare puternice. Îmbunătățește starea pielii, a părului și a unghiilor: este retinolul care ajută la prevenirea uscăciunii pielii, menține strălucirea naturală. Vitamina A o puteți căuta în morcov, dovleac, kaki, ouă, roșii, salate cu uleiuri de măsline sau de floarea-soarelui, precum și în plante (pătrunjel și mărar).

Vitamina E

Tocoferolul (aceeași vitamina E) este esențial pentru menținerea performanțelor constante: îmbunătățește circulația sângelui, ajutând creierul să facă față mai rapid stresului mental ridicat. În plus, acționează ca un antioxidant important, încetinește formarea radicalilor liberi și ne protejează de crize nervoase. Cel mai simplu mod de a obține vitamina E este din consumul de spanac, nuci, mere, carne degresată și ulei de măsline.

Vitaminele din grupa B

Ele cresc rezistența la stres și reduc iritabilitatea. Vitaminele B ajută la înlăturarea insomniei și la îmbunătățirea stării buzelor, a părului și a unghiilor slăbite. Pentru a obține doza necesară de elemente din grupa B, completați regimul zilnic cu produse lactate fermentate, hrișcă și nuci.

Vitamina D

Aceasta este o altă baghetă magică pe timp de iarnă: vitamina D întărește sistemul imunitar, participă la sinteza multor hormoni și, de asemenea, reduce apatia sezonieră, ajută să facă față oboselii și crește rezistența generală a corpului. Vitamina D o puteți găsi în pește gras, unt și ouă.

Sursă: marieclaire.ru