Te întrebi uneori dacă nu cumva treci printr-un episod de epuizare emoțională? Bănuiești că ceva nu este în regulă, dar nu poți defini clar prin ce treci?

Epuizarea emoțională este o stare de oboseală morală ca urmare a stresului acumulat din viața personală sau profesională, sau o combinație a ambelor. Epuizarea emoțională este unul dintre semnele așa-numitului „burn-out” – sindrom despre care mulți psihologi spun că ar defini întreaga generație a milenialilor. Oamenii care se confruntă cu epuizare emoțională simt adesea că nu au putere sau control asupra a ceea ce se întâmplă în viață. Se pot simți „blocați” sau „prinși” într-o situația de moment.

Iată care ar fi 5 principale semne ale epuizării emoționale, conform expertizei Juliei Smith. Julie este psiholog clinician care împărtășește pe canalul său de Youtube perspective din cercetarea terapiei și psihologiei, astfel încât comunitatea ce o urmărește să le poată folosi în viața de zi cu zi pentru a înțelege cum funcționează mintea umană și pentru a-și optimiza propria sănătate mintală.

1. Exercițiul fizic obișnuit începe să te solicite prea mult

Dacă duci un mod de viață activ, nu ai crescut recent nivelul de exercițiu fizic, dar brusc rutina ta se resimte ca un efort exagerat, ar trebui să-ți pui întrebări în privința cauzei.

2. Începi să procrastinezi chiar și sarcinile simple, de zi cu zi, pe care de obicei le îndeplinești fără probleme

Amâni pentru mai târziu activitățile de rutină, deși ele în mod normal nu îți trezeau repulsie și nu te făceau să resimți „lene” sau lipsa de motivație pentru a le duce la final.

3. Te trezești obosit/ă și te îngrozește perspectiva zilei ce va urma

Dacă nu te simți odihnit/ă la primele ore ale dimineții, deși ai dormit aparent suficient, iar ziua pare să se întindă la infinit, senzația este una alarmantă.

4. Te prinzi că nu ești atent/ă la ce se întâmplă și nu te poți concentra asupra activităților curente

Momentele de absență și lipsa de concentrare sunt alte semne ale epuizării emoționale, care ar trebui să te pună în gardă.

5. Te enervezi mult mai rapid și frecvent „explodezi” la cea mai mică provocare din partea celor din jur

Dacă îți dai seama că reacționezi hiperergic la stimuli care în mod normal nu te-ar scoate din fire, iar valurile de furie te prind pe neașteptate, probabil ai ajuns la un punct în care fie că ești aproape de un episod de epuizare emoțională, fie deja suferi de ea.

Oricine se confruntă cu stres pe termen lung poate fi copleșit de epuizarea emoțională. În momentele dificile, aceasta se poate strecura în viața ta, dar niciodată nu este prea târziu pentru a obține ajutor de la cei dragi sau de la un specialist în psihologie.

Distribuie articolul: