În sezonul rece, suntem mai deprimați și anxioși decât de obicei, dar nu doar vremea este de vină. Stilul de viaţă, obiceiurile alimentare şi unele medicamente pot agrava anxietatea, stres.

Anxietatea nu trebuie să fie considerată normală. Dacă nu eşti cu adevărat în pericol, nu ar trebui să te simți stresat sau anxios o perioadă lungă de timp. Anxietatea poate fi văzută ca un semn al unui dezechilibru. Pentru a-ţi recăpăta echilibrul pierdut, este nevoie să faci anumite modificări de stil de viaţă.

Reducerea consumului de cofeină

Un studiu realizat în anul 2021 a arătat că există o legătură semnificativă între consumul de cofeină și apariţia atacurilor de anxietate. Reducerea consumului de alimente cu cofeină s-a dovedit benefică  îndeosebi pentru persoanele care suferă de tulburări de anxietate. Potrivit YourTango, studiile arată că dozele mari de cofeină pot declanșa simptome de anxietate cum ar fi neliniștea și atacurile de panică. Cu toate acestea, efectele cofeinei diferă în funcţie de sensibilitatea individuală și de nivelul de cofeină consumat.

Diminuarea nivelului de zahăr luat din alimente

Există o legătură importantă între consumul de zahăr rafinat și creșterea nivelului ar fi anxietatea, provocând creşterea glicemiei, impactând activitatea neurotransmițătorilor. De asemenea, poate exacerba reacţia corpului la stres.

Stoparea fumatului

Un studiu din anul 2016 arată că fumătorii se confruntă mai des de tulburări de anxietate în comparație cu nefumătorii. Nicotina din țigări poate oferi inițial o senzație temporară de relaxare, dar în cele din urmă contribuie la creşterea nivelului de anxietate din cauza simptomelor de sevraj atunci când nu fumezi.

Evitarea alimentelor care conţin grâu

Există şi o legătură între consumul de grâu și apariţia simptomelor de anxietate, în special la persoanele cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten, unde o dietă fără gluten duce adesea la îmbunătățiri semnificative ale nivelului de anxietate.

Eliminarea alimentelor procesate

Excesul de alimente ultraprocesate este corelat cu un risc crescut de anxietate. Un studiu realizat pe 10.359 de adulți din SUA a constatat că persoanele care au mâncat mai des alimente ultraprocesate au avut rate mai mari de anxietate şi depresie.

Distribuie articolul: