Cel mai probabil ai auzit deja despre noțiunea de „depresie postnatală”, dar află că unele femei s-ar putea confrunta cu episoade frecvente de anxietate chiar în timpul sarcinii. Cum să le gestionezi în așa fel încât intensitatea acestora să fie una redusă, vezi în cele ce urmează. 

Vorbește despre ceea ce simți

Dacă te simți foarte anxioasă în timpul sarcinii, este important vorbești despre asta – cu partenerul, prietenii apropiați sau membrii familiei. Simpla împărtășire a gândurilor și a sentimentelor poate fi suficientă. Sprijinul social este extrem de important în sarcină. Acceptă orice fel de sprijin (inclusiv la treburi casnice, sarcini de orice fel etc., până la sprijin emoțional). Avem tendința adesea credem ceilalți își dau seama care sunt nevoile noastre, dar în realitate nu e așa. Nu te aștepta ca partenerul sau cei dragi știe mereu care sunt nevoile și dorințele tale. Comunicăți deschis nevoile fără a te simți vinovată. Când nu vorbim despre ceea ce ne deranjează, stresul și anxietatea continuă se acumuleze într-un mod nesănătos.

Încearcă să faci mișcare

Diferite activități pot ajută la scăderea stresului și a anxietății. Activitatea fizică ajută corpul elibereze endorfine. Acestea acționează ca analgezice naturale în creier și reduc stresul. Activitățile utile includ mersul pe jos, alergare ușoară, yoga, gimnastică în sarcină. E bine discuți cu medicul înainte de a începe o noua rutină de exerciții în timpul sarcinii.

Scrie despre grijile tale

Uneori s-ar putea nu ai dispoziția necesară pentru a vorbi despre ceea ce simți. Toate aceste gânduri au nevoie de un loc unde ajungă. Poate fi util ții un jurnal de sarcină în care poți așterne sentimentele. S-ar putea descoperi notarea gândurilor și a sentimentelor te va ajuta te organizezi. Scrisul într-un jurnal te poate ajuta și iți analizezi sentimentele, vezi când te simți mai anxioasă și observi anumite tipare sau elemente declanșatoare pentru griji și stres.

Include meditația în rutina ta zilnică

Meditația poate ajuta la reducerea stresului. Componenta principală a unei bune practici de meditație este controlul respirației. Înseamnă îi permiți corpului și găsească ritmul natural, relaxat, prin respirație profundă. Scopul este aduci mintea în momentul prezent și lași haosul și gândurile negative dispară, chiar și pentru câteva momente. De asemenea, masajul și aromaterapia pot fi eficiente.

Informează-te despre sarcină, dar într-un mod sănătos

O cantitate sănătoasă de informații poate contribui mult la ameliorarea anxietății legate de sarcină și naștere. E important știi la ce te aștepți și care sunt opțiunile tale. Evită petreci un timp îndelungat pe internet căutând informații și alege cu atenție sursele. Poți apela la diferite cărți despre sarcină, naștere și parenting. Discută cu medicul despre opțiunile privind gestionarea durerii, despre opțiunile de naștere și orice nelămuriri sau îngrijorări.

Sursa: mamisicopilul.ro

Distribuie articolul: